Advertorial

Vraag Makelaar Bob – Wat houdt erfpacht precies in? |Advertorial

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, ook levert het de nodige vragen op. In deze rubriek ‘Vraag Makelaar Bob’ geeft vastgoedexpert Bob Bartikoski van RE/MAX Real Estate Bonaire antwoord op een vastgoedvraag van een lezer. In deze terugkerende rubriek vind je om de week antwoord op uiteenlopende vragen over vastgoed op Bonaire.

Ryan

Wat betekent “erfpacht”? Ik wil mijn eigendom bezitten, maar het lijkt erop dat veel van de huizen en appartementen die ik het leukst vind, op de lijst met erfpacht staan.

Bob

Hallo Ryan,
Erfpacht op lange termijn, ook long lease genoemd, komt vaak voor op Bonaire, net als op sommige andere eilanden. Om een volledig beeld te krijgen, moet je de specifieke details weten van de huurovereenkomst van het onroerend goed waarin je geïnteresseerd bent, maar hier zijn de basisprincipes.

De regering van Bonaire geeft lange huurovereenkomsten uit (meestal 60 jaar) en in tegenstelling tot een normale huurovereenkomst krijgt de huurder een eigendomsrecht, wat betekent dat de huurder het onroerend goed mag gebruiken alsof hij of zij de eigenaar is. De huurder betaalt de jaarlijkse onroerendgoedbelasting op het onroerend goed en kan een hypotheek nemen op het onroerend goed, erop bouwen of het verkopen. Als het pand wordt verkocht, neemt de nieuwe eigenaar de leasevoorwaarden over.

De huurovereenkomst begint niet elke keer opnieuw als het pand wordt verkocht, dus je kunt een huis zien met een huurovereenkomst die over 50 jaar afloopt, of een die over 20 jaar afloopt. Aan het einde van de lease heeft de overheid de optie om de lease te verlengen of om de huurder te betalen voor de reële marktwaarde van het onroerend goed, inclusief eventuele gebouwen op het land.
De vergoeding wordt bepaald per vierkante meter en door de locatie van het eigendom.

De kosten voor erfpacht worden bepaald door de overheid en door de voorwaarden van de huurovereenkomst.
Mijn vrouw en ik bezitten huizen op zowel eigendomsgrond als geleasede grond hier op Bonaire, en net als veel andere eigenaren is het enige verschil dat we merken dat we een jaarlijkse leaseprijs betalen voor onze geleasede grond naast onze onroerendgoedbelasting.
Je kunt mij een e-mail sturen als u meer informatie wilt over een bepaalde woning.

RE/MAX Paradise Homes Bonaire

Logo REMAX

Wil je een woning kopen of verkopen op Bonaire, of heb je een vastgoedvraag voor Bob, mail hem dan op: info@bonairehomes.com.
Bonaire: +599-717-7362.
Gratis vanuit de VS: 1-866-611-7362

Bekijk hier vorige edities van “Vraag Makelaar Bob”

Bekijk de nieuwste brochure van REMAX

Advertorial

Deel dit artikel