Advertorial

Vraag Makelaar Bob – Hoe werken de VvE kosten op Bonaire?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, ook levert het de nodige vragen op. In deze rubriek ‘Vraag Makelaar Bob’ geeft vastgoedexpert Bob Bartikoski van RE/MAX Real Estate Bonaire antwoord op een vastgoedvraag van een lezer. In deze terugkerende rubriek vind je om de week antwoord op uiteenlopende vragen over vastgoed op Bonaire.

Lily

Hoe werken de VvE-kosten op Bonaire? Zijn ze alleen voor appartementen of hebben huizen in een project ze ook?  

Bob

Dit is een goede vraag Lily,

Verenigingen van Eigenaren (VvE of HoA) zijn van toepassing op de meeste appartementen op Bonaire en sommige huizen in projectontwikkelingen. Deze verenigingen brengen verschillende maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening, afhankelijk van de diensten die ze leveren. Denk daarbij aan het onderhoud van het zwembad, het verzorgen van de tuin, beveiligingsvoorzieningen enz. Sommige verenigingen van eigenaren regelen ook vakantieverhuur voor de eigenaren die ervoor kiezen om hun appartementen te verhuren.

Huizen kunnen ook deel uitmaken van een vereniging die kosten of heffingen in rekening brengt voor gemeenschappelijke ruimten zoals een beveiligingspoort of beplanting bij de toegang, of geen heffingen als er geen gemeenschappelijke ruimten zijn om te onderhouden. In projectontwikkelingen zonder gemeenschappelijke ruimtes om te onderhouden, zijn er zogenaamde slapende of inactieve VvE’s. Dat betekent dat er geen contributies en geen vergaderingen zijn. Als deze verenigingen actief zijn, bestaan ze meestal om eventuele regels voor de buurt of het appartementencomplex te kunnen afdwingen.

Als je een appartement bezit of overweegt om er een te kopen die een VvE heeft, vraag dan zeker welke kosten inbegrepen zijn in je maandelijkse kosten, want zaken zoals tv, internet of verzekeringen kunnen inbegrepen zijn in je maandelijkse kosten. Elke vereniging is anders, dus vraag om een kopie van de HoA /VvE documenten als je een woning gaat kopen.

Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. 

RE/MAX Paradise Homes Bonaire

Wil je een woning kopen of verkopen op Bonaire, of heb je een vastgoedvraag voor Bob, mail hem dan op: info@bonairehomes.com.
Bonaire: +599-717-7362.
Gratis vanuit de VS: 1-866-611-7362

Logo REMAX

Bekijk hier vorige edities van “Vraag Makelaar Bob”

Bekijk de nieuwste brochure van REMAX

Advertorial

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo