Advertorial

Vraag Makelaar Bob – Technische inspectie als ontbindende voorwaarde?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, ook levert het de nodige vragen op. In deze rubriek ‘Vraag Makelaar Bob’ geeft vastgoedexpert Bob Bartikoski van RE/MAX Real Estate Bonaire antwoord op een vastgoedvraag van een lezer. In deze terugkerende rubriek vind je om de week antwoord op uiteenlopende vragen over vastgoed op Bonaire.

Janet

In een recente column noemde je een technische inspectie als ontbindende voorwaarde, hoe werkt dat?   

Bob

Dit is een goede vraag Janet, want bouwtechnische inspecties kunnen verschillen afhankelijk van waar je woont. In sommige landen zijn het de kopers die bepalen of een inspectie voldoende is. Ze kunnen van de verkoper verwachten dat hij alles repareert wat in het inspectierapport wordt genoemd, of dat hij de verkoopprijs verlaagt om reparaties te dekken.    

Op Bonaire worden de voorwaarden van de inspectie voorafgaand aan de inspectie overeengekomen in de koopovereenkomst, zodat er geen misverstanden ontstaan tussen koper en verkoper. Een inspectie als ontbindende voorwaarde kan de volgende bewoording hebben: “Dit bod is afhankelijk van een technische inspectie die niet meer dan $X.XXX aan vereiste reparaties aangeeft, zoals bepaald door de inspecteur”. De koper en verkoper zijn het eens over het bedrag in dollars.

Laten we $5.000 als voorbeeld nemen. Als de inspectie structurele, technische of onzichtbare gebreken van $5.000 of minder vaststelt die gerepareerd moeten worden, is de koopovereenkomst nog steeds geldig en heeft de verkoper geen verplichting om het gebrek te repareren of opnieuw over de prijs te onderhandelen. Als het bedrag van de vereiste reparaties hoger is dan het overeengekomen bedrag, heeft de koper de optie om de koopovereenkomst te ontbinden. In sommige gevallen zal de verkoper aanbieden te betalen voor reparatie van gebreken boven het overeengekomen bedrag om door te gaan met de verkoop. Als de inspectie $5.500 aan reparaties aangeeft, en we gebruiken ons voorbeeld van een voorwaardelijk bedrag van $5.000, dan kan de verkoper een prijsverlaging van $500 aanbieden, dat is het bedrag boven de overeengekomen $5.000. De koper kan dan ook de koopovereenkomst ontbinden.    

De inspecteur zal duidelijk aangeven welke reparaties nodig zijn en welke onderdelen op termijn misschien aandacht nodig hebben, maar niet nu noodzakelijk zijn.  Denk daarbij aan een oudere airco die het einde van zijn levensduur nadert, maar nog steeds werkt en op dit moment niet hoeft te worden gerepareerd of vervangen. Vergeet niet dat alleen de punten die als “noodzakelijk” op het rapport staan vermeld meetellen voor het bedrag van de onvoorziene uitgaven, niet de cosmetische reparaties of suggesties voor toekomstig onderhoud.  

Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. 

RE/MAX Paradise Homes Bonaire

Wil je een woning kopen of verkopen op Bonaire, of heb je een vastgoedvraag voor Bob, mail hem dan op: info@bonairehomes.com.
Bonaire: +599-717-7362.
Gratis vanuit de VS: 1-866-611-7362

Logo REMAX

Bekijk hier vorige edities van “Vraag Makelaar Bob”

Bekijk de nieuwste brochure van REMAX

Advertorial

Deel dit artikel