Vakantie & Toerisme

Duiken en snorkelen op Bonaire: Angel City

Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’ en dat is niet voor niets! De onderwaterwereld is prachtig. Duikers van over de hele wereld komen speciaal naar Bonaire om hier te genieten van alle moois onder water. Met meer dan honderd duikstekken rond Bonaire en Klein Bonaire raak je hier ook niet snel uitgekeken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en warm zeewater en je hebt de perfecte ingrediënten voor een heerlijke duik- en/of snorkelvakantie op Bonaire. In deze serie nemen we je mee langs onze favoriete plekken om te duiken en te snorkelen op Bonaire. Deze keer beschrijven we duikstek Angel City.

Duikstek 44: Angel City ligt tegenover Trans World Radio (TWR), dat tussen de laatste bebouwing van Punt Vierkant en de Salt Pier (of Zoutpier) ligt. Het strand bij deze duikstek bestaat uit dode koralen, er is maar weinig zand. De duikstek is populair omdat het een zogenaamd dubbel rif systeem heeft. Duiken tussen deze twee riffen is een bijzondere ervaring, je bent omringd door koralen en vissen.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Angel City
Duikers bij Angel City, foto: Kim de Boer

Het eerste rif begint bij een diepte van ongeveer vijf meter, dit maakt het ook een geschikte plek om te gaan snorkelen. Het loopt af tot ongeveer achttien meter diepte, waarna er een zandkanaal volgt, dat parallel met het strand loopt. Omdat het kanaal tussen de twee riffen bij deze duikstek niet heel breed is kun je het tweede rif goed zien vanaf de onderkant van het eerste rif. Het tweede rif begint bij een diepte van vijftien meter, maar loopt omhoog tot circa negen meter diepte, wanneer je ervoor kiest om vanaf de boei naar het zuiden (linksaf) te zwemmen/duiken. Het tweede rif loopt aan de achterzijde door tot een diepte van ongeveer 45 meter, waardoor die zijde het niet geschikt is voor beginnende duikers of snorkelaars.

Rond Angel City staat vaak een lichte tot matige stroming. De boei ligt op ongeveer vijf meter diepte. Vlak achter de boei begint het eerste rif. Dit maakt het ook een geschikte plek voor snorkelaars.

Te water gaan bij Angel City is vrij makkelijk. Je loopt vanaf het strandje eenvoudig het water in, maar let op de ‘afstap’ die je moet maken wanneer je net in het water bent. Vanaf de kant is het een eindje zwemmen om bij de boei te komen. Je zwemt eerst over een breed zandplateau voordat je bij het eerste rif komt. Zowel het eerste als tweede rif is prachtig begroeid met diverse koralen.

Wil jij ook duiken of snorkelen op Bonaire?

Naast dat Bonaire heel veel verschillende duik- en snorkelstekken heeft voor alle niveaus kun je de meeste stekken gewoon vanaf de kant bereiken. Duikers en snorkelaars zijn daardoor niet afhankelijk van boten, je kunt duiken en snorkelen wanneer en waar je maar wilt. De duikstekken zijn eenvoudig te herkennen aan de gele stenen met de naam van de duikstek erop. Je ziet ze overal aan de kant van de weg liggen. Daarnaast zijn er vele duikscholen op het eiland aanwezig. Zij verzorgen, naast de verhuur van duikmateriaal, ook duikcursussen.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Angel City
Een school Blue Tangs, foto: Kim de Boer

Hotels springen graag in op de populariteit van Bonaire als duikbestemming. Op het eiland vind je meerdere hotels met eigen duikschool op het terrein. Vaak liggen deze hotels en resorts direct aan zee, zodat je meteen het water in kunt om te snorkelen of te duiken. Mocht je nog nooit gedoken hebben, dan is het een mooie gelegenheid om eens een proefduik te maken. Ook hebben de meeste duikscholen een winkel waar je snorkel- en duikuitrusting kunt aanschaffen of huren.

Foto: Kim de Boer

Tip: laat geen waardevolle spullen achter wanneer je jouw auto parkeert bij één van de duikstekken op het eiland. Helaas wordt er regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s van snorkelaars en duikers. Laat waardevolle spullen (denk aan telefoons, camera’s, paspoorten, geld enz.) achter in je accommodatie of neem ze mee het water in. Koop bijvoorbeeld zo’n handige koker bij één van de duikshops waar je je autosleutels, pasjes en geld in kunt opbergen tijdens het zwemmen of duiken. Eventueel kun je de deuren van de auto van slot laten en ramen geopend houden om schade aan jouw auto bij een eventuele inbraak te voorkomen.

STINAPA nature fee op Bonaire

Duikers boven het eerste rif, foto: Kim de Boer

De zee rondom Bonaire is een beschermd gebied, het Bonaire National Marine Park. Wil je gebruik maken van de zee, in welke vorm dan ook, dan ben je verplicht om de ‘nature fee’ te betalen. De nature fee is 40 USD per persoon. Bewoners van Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba hoeven geen nature fee te betalen.

Je kunt de ‘nature fee’ eenvoudig online betalen op de website van STINAPA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het natuurbehoud en onderhoud aan de natuur op Bonaire. Na betaling van de ‘nature fee’ ontvang je je e-ticket per e-mail. Het e-ticket is een kalenderjaar geldig. Je kunt het e-ticket printen maar ook opslaan in je telefoon. Regel de ‘nature fee’ alvast voor vertrek naar Bonaire. Meer informatie over de ‘nature fee’.

Heb jij ook zin om te snorkelen of duiken bij Angel City op Bonaire? Wacht niet te lang en boek vandaag nog een prachtige vakantie naar Bonaire!

Dit artikel bevat affiliatelinks

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo