Advertorial

Vraag makelaar Bob: Wat zijn de economische gevolgen van het handhaven van vakantieverhuur in woonwijken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, ook levert het de nodige vragen op. In deze rubriek ‘Vraag Makelaar Bob’ geeft vastgoedexpert Bob Bartikoski van RE/MAX Real Estate Bonaire antwoord op een vastgoedvraag van een lezer. In deze terugkerende rubriek vind je om de week antwoord op uiteenlopende vragen over vastgoed op Bonaire.

Vraag

Wat zijn de mogelijke economische gevolgen van het handhaven van het bestemmingsplan (ROB) in woongebieden waar vakantieverhuur niet is toegestaan?

Bob


Zoals vorige keer al geschreven, knijpt ons eilandbestuur al bijna 14 jaar een oogje dicht voor wat betreft kortetermijnverhuur in gebieden die hiervoor volgens het ROB (bestemmingsplan) niet bedoeld zijn. Deze stilzwijgende goedkeuring is al zó lang de status quo dat de meeste mensen zich niet anders kunnen herinneren. Veel kopers van een tweede huis hebben deze verhuurmogelijkheden meegewogen bij het kopen van vastgoed op Bonaire. Als deze mogelijkheid vervalt, voorzie ik een sterke terugloop van de particuliere investeerders die onze economie mede dragen.

En wat zal er verder gebeuren als OLB het handhaven op dit vakantieverhuurverbod doorzet?

Ten eerste zullen veel lokale bedrijven een flinke klap te verwerken krijgen in hun resultaten. Dalingen van de omzet- en winstcijfers van de dienstverlenende bedrijfstakken zoals vastgoedbeheer, schoonmaak, onderhoudsbedrijven, wasserettes en autoverhuur zijn te verwachten. De impact hiervan gaat echter veel verder dan alleen de winst voor lokale bedrijfseigenaren.

Banen staan op het spel. Wanneer er minder vraag is, zal er minder werk zijn voor onder andere schoonmakers, vastgoedbeheerders en onderhoudsteams. De werkloosheidscijfers zullen hierdoor zeker stijgen.

Dan is er nog het concept van Blue Destination en het doel om welgestelde bezoekers met diepere zakken aan te trekken, in plaats van massatoerisme met lage waarde. Het verminderen van het privévilla aanbod is niet in lijn met dit doel. Integendeel, door het van de markt halen van minimaal 300 luxe woningen, weer je met de bekende statistieken (60% bezetting, gemiddeld 10 nachten, gemiddeld 4 gasten per boeking), zo’n 26.000 hoogwaardige gasten per jaar! Dat is bijna twee maandgemiddelden (14.000) van het aantal bezoekers dat volgens TCB op Bonaire verblijft!

Veel van onze gewaardeerde bezoekers met grote vakantiebudgetten, komen hier specifiek voor de privacy en rust die een privéwoning hen biedt. Deze bezoekers huren auto’s, gaan naar de supermarkten, winkelen in lokale winkels, dineren in onze vele restaurants en zoeken de gezelligheid van onze vele barretjes en strandtenten. Al deze activiteiten stimuleren onze lokale economie veel meer dan de ‘all-inclusive’ hotel- en resortgasten die zelden de grenzen van hun resort overschrijden, laat staan dat ze direct bijdragen aan de lokale economie zoals privévilla huurders dat doen.

Het verlies van deze welgestelde toeristen zal direct invloed hebben op de economie, maar de impact zal daar niet stoppen. Als er geen toekomstige vraag is naar luxe, tweede huizen, dan zal de bouwsector ook een flinke neergang gaan zien.

De bouw is de op één na grootste economische motor op dit eiland, na het toerisme. Minder nieuwe woningen betekent minder banen in de bouw en een verminderde vraag naar materialen, hetgeen de algehele economie en arbeidsmarkt van Bonaire nog verder beschadigt.

Als onze overheid volhardt in haar plan om dit verbod op vakantieverhuur te handhaven, dan geloof ik stellig dat de vastgoedmarkt van het eiland in een vergelijkbaar scenario zal belanden als wat er in 2008-2009 gebeurde. Als u er toen niet was om die neergang te zien, beschouw uzelf dan als gelukkig. Het duurde jaren om te herstellen van de teruggelopen vastgoedwaarden en een zeer slechte economie.

Het vreemdste aan deze situatie is dat de enige mensen die baat lijken te hebben bij handhaving op het verbod, een handjevol huiseigenaren is, die zich erg laten horen over het niet willen toestaan van vakantiegangers in hun wijken. Deze huiseigenaren realiseren zich mogelijk niet dat als dit handhavingsinitiatief blijvend wordt uitgevoerd, de waarde van hun eigen eigendommen met 25% of meer zou kunnen dalen.

Misschien waren die vakantiegangers achteraf dan toch niet zó erg om als korte termijn buren te hebben.

Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. Bekijk hier ons volledige aanbod van woningen. 

RE/MAX Paradise Homes Bonaire

Wil je een woning kopen of verkopen op Bonaire, of heb je een vastgoedvraag voor Bob, mail hem dan op: info@bonairehomes.com.
Bonaire: +599-717-7362.
Gratis vanuit de VS: 1-866-611-7362

Logo REMAX

Bekijk hier vorige edities van “Vraag Makelaar Bob”

Bekijk de nieuwste brochure van REMAX

Advertorial

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo