Advertorial

Vraag Makelaar Bob – Is het normaal om een makelaar rechtstreeks te betalen? |Advertorial

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, ook levert het de nodige vragen op. In deze rubriek ‘Vraag Makelaar Bob’ geeft vastgoedexpert Bob Bartikoski van RE/MAX Real Estate Bonaire antwoord op een vastgoedvraag van een lezer. In deze terugkerende rubriek vind je om de week antwoord op uiteenlopende vragen over vastgoed op Bonaire.

Trish

Hallo Bob,
Ik overweeg een huis te kopen op Bonaire. Tijdens de gesprekken met aankoopmakelaars , vroeg één van hen mij om zijn vergoeding rechtstreeks op hun persoonlijke bankrekening te storten in plaats van via het kantoor van notaris. Is dit gebruikelijk op het eiland?

Bob

Beste Trish,

Een aankoopmakelaar inschakelen om je te vertegenwoordigen bij de aankoop van een woning kan vaak een slimme beslissing zijn. Omdat de makelaar jou vertegenwoordigt, is het normaal dat jij zijn honorarium betaalt.

De standaardprocedure op Bonaire is dat alle makelaars worden betaald via het notariskantoor nadat de akte met succes is gepasseerd. Het is niet normaal of gebruikelijk voor kopers om de betaling rechtstreeks naar de persoonlijke rekening van de makelaar te sturen. Makelaars zijn verplicht om ABB/verkoopbelasting over hun honorarium in rekening te brengen en dat bedrag bij de overheid in te dienen. Door betalingen via de notaris te laten lopen, wordt een correct afhandeling gegarandeerd.

Als een makelaar je vraagt om rechtstreeks te worden betaald, moet je dit als een rode vlag beschouwen. Vaak is dit verzoek onderdeel van een strategie om geen belasting aan de overheid te hoeven betalen. Als een makelaar bereid is om te frauderen met zijn belastingen, roept dat vragen op over zijn integriteit en eerlijkheid.

Voordat je een definitieve beslissing neemt, moet je jezelf afvragen of dat het type makelaar is, die jij wilt, om jou te vertegenwoordigen tijdens een aankoop ter waarde van honderdduizenden dollars.

Het allerbeste,
Bob

RE/MAX Paradise Homes Bonaire

Logo REMAX

Wil je een woning kopen of verkopen op Bonaire, of heb je een vastgoedvraag voor Bob, mail hem dan op: info@bonairehomes.com.
Bonaire: +599-717-7362.
Gratis vanuit de VS: 1-866-611-7362

Bekijk hier vorige edities van “Vraag Makelaar Bob”

Bekijk de nieuwste brochure van REMAX

Advertorial

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo