Algemeen

Telecom-markt BES groeit; kosten blijven hoog

Uit het onderzoek van SEO bijkt onder andere dat de markt en het aanbod van dienst op de BES-eilanden wel groeien; de kosten blijven evenwel relatief hoog. Foto: The BES-Reporter

Door Harald Linkels

Rocargo

De site www.telecompaper.com schrijft over onderzoek dat door onderzoeksbureau ‘SEO Economisch onderzoek’ op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) is verricht naar de markten voor Telecom en TV op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

SEO constateert dat op Saba en Sint Eustatius is de snelheid van alle diensten sterk verbeterd sinds de Nederlandse overheid een glasvezelkabel naar de twee eilanden heeft gelegd. Sindsdien is overal minimaal 1 Mbps beschikbaar. De aanbieders op de 2 eilanden klagen echter over de hoogte van de tarieven van die kabel. De dienstenmarkt blijft volgens SEO echter sterk geconcentreerd, met maar één of twee dienstenaanbieders. Dit mag gezien de omvang van de bevolking op met name Saba (ongeveer 1900 inwoners) en St. Eustatius (ongeveer 3500 inwoners) niet geheel verwonderlijk worden genoemd.

Op Bonaire is volgens SEO sinds de vorige inventarisatie in 2011 de concurrentie toegenomen, tot drie aanbieders van mobiele telefonie, één aanbieder van vaste telefonie, twee aanbieders van vast internet en drie aanbieders van televisie. Volgens SEO heeft Telbo/Kla Mobiel, die als enige LTE aanbieden in korte tijd toch wel een wezenlijk marktaandeel weten te verwerven. SEO merkt ook op dat de markt door bevolkingsgroei nog steeds groeit.

Een andere conclusie die het onderzoeksbureau trekt is dat op Bonaire gebruikers niet tevreden zijn over het aanbod van vaste diensten. De datacaps op het vaste netwerk zijn verdwenen, maar een 5 Mbps verbinding komt op 53,50 dollar (Flamingo) per maand of 75,95 dollar (Telbo). Een 20 Mbps verbinding is bij Telbo 125,95 dollar, bij Flamingo 321,75 dollar. SEO merkt op dat de kosten op Bonaire per aansluiting hoger zijn dan bijvoorbeeld in Nederland, doordat Bonaire een relatief kleine bevolking heeft.

De vraag naar telecomdiensten op alle drie de eilanden blijft volgens de uitkomsten van het onderzoek wel groeien. In dat kader zegt SEO dat gunstig is dat op Bonaire Telbo bezig is met het leggen van glasvezelkabel, terwijl op Saba en St. Eustatius 4G ontwikkeld wordt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo