Vakantie & Toerisme

Duiken en snorkelen op Bonaire: Bachelor’s Beach

Foto Openbaar Lichaam Bonaire

Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’ en dat is niet voor niets! De onderwaterwereld is prachtig. Duikers van over de hele wereld komen speciaal naar Bonaire om hier te genieten van alle moois onder water. Met meer dan honderd duikstekken rond Bonaire en Klein Bonaire raak je hier ook niet snel uitgekeken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en warm zeewater en je hebt de perfecte ingrediënten voor een heerlijke duik- en/of snorkelvakantie op Bonaire. In deze serie nemen we je mee langs onze favoriete plekken om te duiken en te snorkelen op Bonaire. Deze keer beschrijven we duikstek Bachelor’s Beach.

Duikstek 38: Bachelor’s Beach ligt ten zuiden van Kralendijk in de wijk Belnem. Het strand is populair bij zowel lokale bewoners van Bonaire als toeristen. Het is ook een perfecte plek om de prachtige zonsondergang op Bonaire te bekijken. Rond zonsondergang komen hier dan ook veel mensen samen om onder het genot van een drankje de zon in zee te zien zakken.

Boven vind je een ruim strand met voldoende parkeergelegenheid en wat picknicktafels met schaduw. Regelmatig is er een foodtruck aanwezig voor een koud drankje of lekkere lunch. Via een trap en een groot rotsblok kun je de zee bereiken. Bij laag water is er een klein zandstrandje.

Trap naar het strand van Bachelor’s Beach – foto: Inge Poorthuis

De zee bij deze duikplek is hier eenvoudig toegankelijk, via een trap loop je zo het zandstrandje op. Het eerste gedeelte van deze duikplek bestaat voornamelijk uit zandbodem. Af en toe worden hier roggen en baitballs gezien. Verder kun je boven het rif veel verschillende vissen aantreffen. Voor snorkelaars is het koraal aan de linkerzijde interessant of de omgeving van de steiger aan de rechterkant. Onder de steiger houden zich vaak vissen, waaronder barracuda’s schuil. De pilaren van de steiger zijn begroeid met gekleurde sponzen en koralen.

De duikboei ligt bijna recht voor de trap waar het zo’n negen meter diep is. Vlak voor de boei groeien voornamelijk zachte koralen. Het gedeelte tussen het strand en dit gedeelte bestaat uit zandbodem met hier en daar wat (dode) koralen. Af en toe kun je hier een baitball of een rog spotten. Iets ten zuiden van de boei vind je een coral tree nursery. De drop off start bij ongeveer negen meter, hier zie je ook meer en meer harde koralen. Het rif loopt af naar een zandbodem op een diepte van ongeveer 27 meter.

Baitball bij Bachelor’s Beach – foto: Inge Poorthuis

Rond de duikstek Bachelor’s Beach staat meestal weinig stroming. Het is dus een geschikte plek voor beginnende duikers en snorkelaars. Duikers kunnen vanaf de boei, afhankelijk van de stroming, zowel kiezen om het rif aan de linker- en/of rechterzijde te verkennen.

Tip: doordat je bij Bachelor’s Beach eenvoudig te water kunt gaan is dit een geschikte plek voor een nachtduik. ’s Nachts worden hier regelmatig tarpons gezien.

Wil jij ook duiken of snorkelen op Bonaire?

Naast dat Bonaire heel veel verschillende duik- en snorkelstekken heeft voor alle niveaus kun je de meeste stekken gewoon vanaf de kant bereiken. Duikers en snorkelaars zijn daardoor niet afhankelijk van boten, je kunt duiken en snorkelen wanneer en waar je maar wilt. De duikstekken zijn eenvoudig te herkennen aan de gele stenen met de naam van de duikstek erop. Je ziet ze overal aan de kant van de weg liggen. Daarnaast zijn er vele duikscholen op het eiland aanwezig. Zij verzorgen, naast de verhuur van duikmateriaal, ook duikcursussen.

Duikboei van Bachelor’s Beach – foto: Inge Poorthuis

Hotels springen graag in op de populariteit van Bonaire als duikbestemming. Op het eiland vind je meerdere hotels met eigen duikschool op het terrein. Vaak liggen deze hotels en resorts direct aan zee, zodat je meteen het water in kunt om te snorkelen of te duiken. Mocht je nog nooit gedoken hebben, dan is het een mooie gelegenheid om eens een proefduik te maken. Ook hebben de meeste duikscholen een winkel waar je snorkel- en duikuitrusting kunt aanschaffen of huren.

Tip: laat geen waardevolle spullen achter wanneer je jouw auto parkeert bij één van de duikstekken op het eiland. Helaas wordt er regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s van snorkelaars en duikers. Laat waardevolle spullen (denk aan telefoons, camera’s, paspoorten, geld enz.) achter in jouw accommodatie of neem ze mee het water in. Koop bijvoorbeeld zo’n handige koker bij één van de duikshops waar je je autosleutels, pasjes en geld in kunt opbergen tijdens het zwemmen of duiken. Eventueel kun je de deuren van de auto van slot laten en ramen geopend houden om schade aan jouw auto bij een eventuele inbraak te voorkomen.

Rocargo

STINAPA nature fee op Bonaire

Spotted Eagle Ray bij Bachelor’s Beach – foto: Inge Poorthuis

De zee rondom Bonaire is een beschermd gebied, het Bonaire National Marine Park. Wil je gebruik maken van de zee, in welke vorm dan ook, dan ben je verplicht om de ‘nature fee’ te betalen. De nature fee is 40 USD per persoon. Bewoners van Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba hoeven geen nature fee te betalen.

Je kunt de ‘nature fee’ eenvoudig online betalen op de website van STINAPA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het natuurbehoud en onderhoud aan de natuur op Bonaire. Na betaling van de ‘nature fee’ ontvang je je e-ticket per e-mail. Het e-ticket is een kalenderjaar geldig. Je kunt het e-ticket printen maar ook opslaan in je telefoon. Regel de ‘nature fee’ alvast voor vertrek naar Bonaire. Meer informatie over de ‘nature fee’.

Heb jij ook zin om te snorkelen of duiken bij Bachelor’s Beach op Bonaire? Wacht niet te lang en boek vandaag nog een prachtige vakantie naar Bonaire!

Rock Beauty – foto: Sander Engelbertink

Dit artikel bevat affiliatelinks

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo