Nieuws van Bonaire

Sint-Eustatius en Saba hebben beide te kampen met flinke Corona-uitbraak

Maar liefst 207 mensen werden op donderdag getest in de speciaal opgezette ‘hospitainer’ op St. Eustatius. Foto: Dick Drayer

ORANJESTAD/THE BOTTOM- Sint-Eustatius en Saba waren lang de twee enige Covid-19 vrije eilanden, maar binnen enkele dagen is de situatie drastisch veranderd.

Saba, dat al enkele dagen kampt met een aantal nieuwe gevallen per dag, heeft op donderdag een voorlopig hoogtepunt bereikt met 28 actieve gevallen. Gezaghebber Jonathan Johnson kondigde in een radiotoespraak risiconiveau 3 af. De gezaghebber gaf ook aan dat er goed zicht is op de bron van de besmettingen: Slechts in één van de 28 gevallen is deze niet bekend. 

Acuut

Op Sint-Eustatius is de situatie acuter. Ten eerste ging het eiland in minder dan 24 uur van 2 naar 26 besmettingen. In totaal werden 24 mensen positieve getest, nadat 207 burgers waren opgeroepen zich te melden na uitgevoerd contactonderzoek. 

Het eiland is nu in één keer opgeschaald naar risiconiveau 5. Zorgelijk is het feit dat op het tweede grootste BES-eiland juist niet duidelijk is wat de bron van de besmettingen is. De invoering van de strenge maatregelen betekent een dikke streep door alle eindejaar activiteiten. 

Wat de situatie op Sint-Eustatius extra zorgelijk maakt is de lage vaccinatiegraad op het eiland. In tegenstelling tot Saba waar zo’n 93% van de bevolking is gevaccineerd met het Moderna Vaccin, gaat het op Sint-Eustatius om amper 50%. Veel Statianen tonen zich sceptisch ten opzichte van het vaccin en de ernst van een Covid-infectie. Zij geloven eerder in het verhogen van de natuurlijke weerstand door onder meer het drinken van de op het eiland geliefde ‘bush-tea’ en andere middeltjes uit grootmoeders tijd. 

Meewerken

Zowel gezaghebber Jonathan Johnson als regeringscommissaris Alida Francis doen een dringend beroep op de bevolking zich te houden aan ingestelde maatregelen en aan het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. 

Deel dit artikel