Bonaire

Dodental op tien na orkaan Irma

Haven van St Eustatius vanmorgen. Foto: Dick Drayer

Haven van St. Maarten vanmorgen. Foto via Dick Drayer

De orkaan Irma heeft op de Bovenwindse Eilanden tot nu toe zeker tien levens geëist. Op het Franse deel van Sint-Maarten vielen 8 doden en op het eilandje Barbuda en op het Britse eiland Anguilla vielen twee doden. De autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen als de eilanden beter bereikbaar zijn en de schade kan worden opgemaakt. Aan de Nederlandse kant van St Maarten is momenteel sprake van 9 ernstig gewonden. Het is nog onduidelijk of die medisch geholpen kunnen worden.

De eerste berichten uit Saba zijn redelijk. Er is materiële schade aan huizen , haven en vliegveld. Saba leek verder zeer goed voorbereid. De overheid op Saba raadt de mensen aan de shutters over de ramen te laten zitten en na donker binnen te blijven omdat er meer slecht weer aan zit te komen.

St Maarten is ernstig getroffen, er is nog weinig contact mogelijk maar de beelden geven een ravage aan. Op dit moment komt de Pelikaan vanuit Curacao aan  met hulpgoederen waaronde vrachtwagens, een ambulance maar ook een waterfabriek welke 25.000 liter water per dag kan maken. Ook zijn er watertanks aan boord om het water in de wijken te krijgen. Verder is er proviand, medicijnen en medisch materiaal aan bood.

Of dit aan land kan worden gebracht is nog maar de vraag De pier van Saba en St Eustatius is niet toegankelijk. De haven op St Maarten is zwaar beschadigd. Wel zijn er kleinere boten aan boord zodat de militairen wel aan land kunnen.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo