Veiligheid & openbare orde

Training “Bevrijden van opgesloten liftpassagiers”

Twaalf brandweerlieden van het Brandweerkorps Caribisch Nederland (BKCN) sectie Bonaire, hebben vrijdag 10 juli de training “Bevrijden van opgesloten liftpassagiers” gevolgd. De training  bestond uit een theorie en een praktijk gedeelte. De brandweerlieden brachten de theorie in praktijk in het politiebureau Playa en bij Playa Lechi Residance. De training werd in samenwerking met ‘Liftinstituut-Solutions’ gegeven.

Eén van de taken van de brandweer is het redden van mensen. Zo ook het bevrijden van mensen die opgesloten zitten in een lift. Dit soort gevallen komen echter niet vaak voor in Caribisch Nederland. Gelet op het feit dat er steeds meer gebouwen voorzien zijn van lift(en) is het een aandachtspunt geworden. Volgens één van de grote liftleveranciers zijn er meer dan 15 liften op Bonaire. De verwachting is dat dit aantal verder groeit.

E-learning
Bij e-learning wordt de theorie door de cursisten online doorgenomen. Het voordeel van deze manier van trainen is dat de cursist zelf kan bepalen wanneer hij of zij het theoriegedeelte van de training wil volgen. Het duurt gemiddeld 2,5 uur om het theoriegedeelte door te nemen.  Elke cursist krijgt van het liftinstituut een gebruikersnaam en een inlogcode waarmee hij of zij kan inloggen op de website. Zodra het theoriegedeelte is doorlopen, wordt dit afgesloten met een online theorie examen, welke een hoge normering heeft. Voor het behalen van het theoriegedeelte moet de cursist minimaal 80 % van de vragen goed beantwoorden. Na het behalen van dit examen volgt de praktijk. Voor het praktijk gedeelte dient de cursist zijn opgedane kennis uit te oefenen. De cursisten dienen de bevrijdingsacties uit te voeren op de twee meest voorkomende lifttypes; Tractie (Politiebureau Playa) en hydraulisch (Playa Lechi residence).

Met deze training kan het gecertificeerde personeel efficiënter en veilig hun werkzaamheden uitvoeren, ook op het gebied van liften.

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo