Nieuws van Bonaire

Energievoorziening op Curaçao en Bonaire door rechter veiliggesteld

PdVSA moet olie blijven leveren aan de Isla-raffinaderij, heeft de rechter bepaald | Foto PdVSA

PdVSA moet olie blijven leveren aan de Isla-raffinaderij, heeft de rechter bepaald | Foto PdVSA

Door René Zwart©

Willemstad – De energievoorziening op Curaçao en Bonaire is door ingrijpen van rechters op beide eilanden voorlopig veiliggesteld. Die bepaalden dat het beslag dat het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips op olievoorraden van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij op Curaçao en Bonaire heeft laten leggen ten dele moet worden opgeheven.

De rechters stellen in hun vonnis ,,dat een commercieel geschil tussen de twee bedrijven niet rechtvaardigt dat een samenleving als geheel ontwricht dreigt te raken als gevolg van een tekort aan brandstof en elektriciteit.” Dat geschil is tien jaar geleden ontstaan toen Venezuela de bezittingen van ConocoPhillips nationaliseerde. Vorige week oordeelde een internationaal arbitragehof dat de Amerikanen daarvoor gecompenseerd moeten worden en bij wijze van voorschot 2 miljard kunnen opeisen in Caracas. Prompt werd beslag gelegd op olievoorraden die PdVSA heeft op Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Eustatius.

Het meest penibel was de situatie op Bonaire. Dat eiland dreigde al binnen enkele dagen zonder stroom te zitten. Dat doemscenario is nu (voorlopig) afgewend. De rechter op Curaçao heeft PdVSA tevens gelast de levering van olie aan de Isla-raffinaderij te hervatten zodat deze brandstof en elektriciteit voor lokaal gebruik kan blijven produceren. Minister-president Eugene Rhuggenaath reageerde opgelucht. ,,De rechter heeft het landsbelang vooropgesteld”, aldus de premier.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo