Welzijn & Zorg

Verbetering positie slachtoffers Caribisch Nederland

Nabestaanden of slachtoffers van geweld in Caribisch Nederland kunnen in de toekomst ook aanspraak maken op een vergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Dat heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag bekend gemaakt tijdens zijn werkbezoek aan Bonaire. “Hiermee is een belangrijke stap gezet om ook in Caribisch Nederland de positie van slachtoffers verder te verbeteren” vindt de minister. Van der Steur zal de wet aanpassen om de uitbreiding mogelijk te maken en verwacht dat de wet in werking kan treden in de loop van 2018.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is opgericht om slachtoffers of nabestaanden van geweldsmisdrijven die ernstig lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen een financiële tegemoetkoming te verstrekken. De dader blijft primair verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade, maar als het het slachtoffer niet lukt zijn schade vergoed te krijgen bij de dader, dan kan een slachtoffer of nabestaande terecht bij het Schadefonds. De regeling is tot op heden alleen in Nederland van kracht.

Van der Steur is deze week in het Caribisch deel van het Koninkrijk om te spreken met zijn justitie collega’s tijdens het JVO (Justitieel Vierpartijenoverleg) tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Daar maakte hij tevens kennis met Dhr. Martina, de nieuwe minister van Justitie van Curaçao, en dhr. Boasman, de nieuwe minister van Justitie van Sint Maarten.

Ook installeerde Van der Steur op Bonaire de nieuwe korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland. Dhr. José Rosales, is vanaf 1 januari 2017 de nieuwe baas van de politie in Caribisch Nederland.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo