Nieuws van Bonaire

WIPM-partij van Bruce Zagers verliest nog een zetel aan oppositie

THE BOTTOM – De Windward Islands People’s Movement WIPM van Bruce Zagers heeft nog een zetel verloren aan de oppositie. Zijn partij blijft wel de grootste met drie zetels. De nieuwe Partij Progress, Equality and Prosperity PEP van Saskia Matthew behaalde de andere twee zetels tijdens de verkiezingen gisteren.

In totaal zijn er 1.040 geldige stemmen uitgebracht voor de Eilandsraad, waarvan 617 voor de WIPM en 324 voor de PEP. Om een zetel te bemachtigen, moesten partijen 208 stemmen halen. De blanco lijst van Dave Levenstone, lijst 4 kreeg 95 stemmen en de nieuwe Saba Caring People Party van Enrico “Cuchie” Klaber 4 stemmen.

Afsplitsing

Bij de vorige verkiezing in 2019 behaalde WIPM de volle vijf zetels in de eilandsraad. Maar vorig jaar verloor de partij de zetel van Hemmie van Xanten, die zich onafhankelijk verklaarde. Hij deed nu mee met de nieuwe partij PEP, die geleid wordt door Saska Mattheews.

Namen

Even na 23.00 uur maakte Gezaghebber Jonathan Johnson de voorlopige verkiezingsuitslag bekend en de namen van de vijf voorlopige eilandsraadsleden: Hemmie van Xanten (PEP) met 26 stemmen, Saskia Matthew (PEP) met 137 stemmen, Eviton Heyliger (WIPM) met 122 stemmen, Rolando Wilson (WIPM) met 84 stemmen en Bruce Zagers (WIPM) met 191 stemmen.

Saba heeft 1.259 kiesgerechtigden voor de eilandsraadsverkiezingen en 917 voor de verkiezing van een Kiescollege voor de Eerste Kamer.

Saba heeft over het algemeen een zeer hoge opkomst bij verkiezingen. Bij de vorige eilandsraadsverkiezingen in 2019 ging ruim 92 procent van de 1.078 kiesgerechtigden naar de stembus. Dit jaar daalde de opkomst met ruim tien procent, naar 82,6 procent.

Deel dit artikel