Nieuws van Bonaire

Sea Turtle Conservation Bonaire: Hoogtepunten 2018

Sea Turtle Conservation Bonaire: Hoogtepunten 2018

Kralendijk, 27 december 2018 – Nu het einde van het jaar in zicht is, wil Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) al haar vrijwilligers en supporters graag bedanken voor het ondersteunen van de organisatie bij het voortzetten van haar inspanningen om de zeeschildpadden van Bonaire ook in 2018 te beschermen!

STCB is alle vrijwilligers, die de organisatie jaar in jaar uit helpen met het verzamelen van waardevolle gegevens en het uitvoeren van natuurbeschermingsprojecten, ontzettend dankbaar. De Beachkeepers, die zorg dragen voor de neststranden van Bonaire en de veiligheid van alle nesten bewaken; de in-water survey vrijwilligers die STCB helpen bij het uitvoeren van snorkelsurveys langs de westkust van Bonaire en rondom Klein Bonaire, om zo een schatting te maken van de hoeveelheid zeeschildpadden; de vrijwilligers die STCB ondersteunen bij het vangen, wegen, meten en taggen van zeeschildpadden in Lac Bay; en alle andere enthousiaste vrijwilligers die deelnemen aan opruimacties van STCB, zowel op het land als in het water, helpen met presentaties en werk op het STCB kantoor aan de Kaya Korona.

STCB wil ook de bedrijven en particulieren die in 2018 een of meerdere nesten hebben geadopteerd, bedanken. Door de steun van de adoptanten – waarvan vele STCB al enkele jaren op rij steunen middels Adopt-A-Nest – was de organisatie in staat om zorg te dragen voor alle zeeschildpadnesten die in 2018 op de stranden van Bonaire gelegd zijn. De adoptanten adopteerden een recordaantal van 56 nesten, van waaruit 6,236 groene, karet- en onechte karetschildpadjes veilig de zee bereikten, klaar om een nieuw avontuur tegemoet te gaan.

Gedurende het nestseizoen van dit jaar, dat liep van mei tot december, werden 105 zeeschildpadnesten gelegd op Bonaire en Klein Bonaire, waaronder 40 karet-, 39 onechte karet- en 26 groene schildpadnesten. Uit deze nesten kwam een totaal van 10,328 baby schildpadden voort! Helaas zijn ten gevolge van zware regenval in oktober zeven nesten verdronken.

Op maandag 11 september werd een satellietzender geplaatst op een groene schildpad genaamd ‘Bonni’, net nadat ze klaar was met het leggen van haar nest. Middels deze technologie kon STCB ‘Bonni’ live volgen gedurende haar migratie naar haar foerageergebied in de Los Roques-archipel. ‘Bonni’ is een echte reiziger: ze is dit seizoen ten minste vijf keer heen en weer gezwommen tussen Bonaire, Las Aves en Los Roques! STCB wil Corendon graag bedanken voor het financieren van deze satellietzender.

Dit jaar ving STCB 200 zeeschildpadden tijdens zes netting sessies bij Lac Bay. Gedurende de sessies werden een jonge karetschildpad, een onechte karetschildpad en 198 groene zeeschildpadden gevangen. Tweeëndertig van deze schildpadden waren al eens eerder gevangen (d.w.z. recaptures). Een van deze schildpadden groeide een verbluffende 39,3 kg in negen jaar tijd!

In 2018 introduceerde STCB verschillende nieuwe merchandise items: armbanden, kettingen en oorbellen gemaakt door Artesanias BemgbeJuabna uit Colombia, armbanden en flesjes met zeezout door Carib Style en verschillende schilderijen van Jannie Koning zijn nu verkrijgbaar op het STCB kantoor! Liefhebbers van zeeschildpadden kunnen de STCB-merchandise ook kopen bij zeven verkooppunten op Bonaire: VIP DivingGreat Adventures Bonaire (Harbour Village)Mangrove CenterDive Friends Bonaire RetailDive InnDelfins en Courtyard by Marriott. STCB wil deze bedrijven bedanken voor het beschikbaar stellen van hun ruimte en diensten, waardoor 100% van de winst van elk STCB-artikel dat u koopt rechtstreeks naar de bescherming van zeeschildpadden gaat.

Tot slot heeft wetenschappelijk adviseur Dr. Frank Rivera-Milán de analyse van de transect-count, net capture en nestdata die STCB in de afgelopen 15 jaar heeft verzameld, voortgezet. In samenwerking met Rivera-Milán zal STCB in 2019 twee wetenschappelijke artikelen publiceren.

Dankzij de bereidwilligheid en generositeit van de supporters van STCB was 2018 opnieuw een geweldig jaar voor de zeeschildpadden van Bonaire!

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Deel dit artikel