Bonaire

Nieuw koraalrif bij Saba ontdekt

Saba – Bij Saba is een niet eerder bekend koraalrif ontdekt door biologen die met het onderzoeksschip de Pelgagia de Saba Bank onder de loep nemen.

Het koraalrif ligt in een uithoek van de Saba Bank en verkeert in een opmerkelijk goede conditie. Koraalrifexperts Erik Meesters van Wageningen Marine Research (WMR) en Fleur van Duyl van het Koninklijk Nederlands Instituut der Zee (NIOZ) melden dat ze nog maar zelden zo’n gezond koraalrif gezien hebben. Grote richels begroeid met zachte en harde koralen vertonen een schoonheid die doet denken aan de koraalriffen van een halve eeuw geleden toen ‘bleaching’, het verbleken van koralen door te warm zeewater als gevolg van klimaatverandering, nog niet bestond. ,,De koralen die we zagen hadden geen enkele vorm van beschadiging en zagen er supergezond uit. Dit geeft ons weer wat hoop dat er misschien meer gebieden zijn waar koralen het nog steeds goed doen.”

Rocargo

De koraalrifbiologen denken dat met name de afgezonderde positie van de Saba Bank, ver weg van vervuiling, ervoor zorgt dat het koraalrif in zo’n goede conditie verkeert. De Saba Bank, Nederlands grootste beschermd natuurgebied, is een enorme onderzeese berg van 40 bij 60 kilometer.

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo