Onderwijs

Minister Bussemaker bezoekt Saba

bezoek-saba

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Jet Bussemaker, bracht deze week op dinsdag en woensdag een bezoek aan Saba. Zij sprak haar waardering uit voor  de vooruitgang die is geboekt in het onderwijs. Op woensdag kreeg Bussemaker een rondleiding bij de technische richting van   de Comprehensive School bij Cove Bay, de Saba Comprehensive School en  de Sacred Heart School in St. Johns. Zij werd hierbij vergezeld door gedeputeerde van onderwijs Bruce Zagers, Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella en een delegatie van onderwijs ambtenaren uit Den Haag en Caribisch Nederland. De Minister zegt dat het belangrijk voor haar is om zelf de vooruitgang te zien die is geboekt op alle niveaus van het onderwijs op Saba.

De Minister vond het belangrijk om te zien hoe onderwijs partners op Saba met elkaar en met de stakeholders op de andere eilanden samenwerken. De tweede Onderwijs Agenda, die op Sint Eustatius werd ondertekend door het Ministerie van OCW, de openbare lichamen en alle relevante onderwijsinstellingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, heeft als hoofddoel de samenwerking tussen de eilanden te versterken. “Samen werken aan een gemeenschappelijk doel is de beste manier om ons onderwijssysteem en onze gemeenschappen te versterken. Goed onderwijs is de meest stabiele basis voor onze gemeenschappen – op Saba, Statia of Bonaire. Want wat er in de klas gebeurt, vertaalt zich verder in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat onze kinderen meer dan alleen praktische vaardigheden leren. Laten we allemaal samenwerken om dit proces in gang te houden.  Door ondertekening van de tweede Onderwijs Agenda hebben Saba, Sint Eustatius en Bonaire zich gebonden om het  onderwijs naar een volgende niveau te tillen”.

Gedeputeerde van onderwijs, Bruce Zagers, bedankte Minister Bussemaker voor de goede samenwerking die er is tussen de eilanden en het ministerie van OCW. Hij gaf aan dat andere ministeries in Nederland kunnen leren van deze aanpak.

Op dinsdag had de minister een ontmoeting met de vertegenwoordigers van  Body Mind & Spirit (BMS), waar werd gesproken over de mensenrechten van   LGBT. Bussemaker en de delegatie zullen hun reis voortzetten op Bonaire waar ze onder andere zullen spreken met partners uit het onderwijsveld.

De technische stroming van de Saba Comprehensive School is de eerste instelling in het beroepsonderwijs (MBO) in Caribisch Nederland die de basiskwaliteit onderwijs heeft bereikt. Dit werd aangekondigd door Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Op de foto onderaan, Jet Bussemaker op woensdag ochtend toen ze de Leather Factory in Cove Bay bezocht, waar onderwijs in verschillende disciplines van het beroepsonderwijs wordt aangeboden. De Minister en haar delegatie bezochten de locatie en spraken met docenten en studenten. Daarna werd iedereen getrakteerd op taart. Bussemaker was blij om zelf te kunnen zien dat er studenten het beroepsonderwijs volgen en benadrukte het belang voor  Saba om de koppeling tussen de economie en onderwijs te maken. “Het is belangrijk om deze jonge Sabanen een kans op de arbeidsmarkt te garanderen, zodra zij hun beroepsopleiding hebben voltooid”, zei Bussemaker”.

 bezoek-saba-2

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo