Personeel & Werk

Bevelvoerders in opleiding BKCN trainen in Europa

brandweer bonaire

Om te zorgen dat alle brandweermensen hun werk goed en veilig kunnen doen, investeert BKCN veel in de kwaliteit en vakbekwaamheid van haar personeel. In januari is BKCN gestart met de bevelvoerdersopleiding. Dit is een van de zwaarste en vakinhoudelijk moeilijkste opleidingen binnen de brandweer. De bevelvoerder geeft leiding aan de eenheid van de tankautospuit en ondersteunende voertuigen. De bevelvoerder komt met zijn eenheid vanuit de brandweer als eerste ter plaatse bij incidenten en moet snel en zelfstandig een beeld vormen van de situatie, een veiligheidsinschatting maken en vervolgens de eerste brandweerinzet bepalen. Een hele zware verantwoordelijkheid en uitdaging.

Aan de opleiding doen 11 deelnemers mee, 7 uit Bonaire, 3 uit St-Eustatius en 1 uit Saba. De opleiding wordt verzorgd door BKCN onder leiding van hoofd Opleidingen Julius Melaan in samenwerking met het brandweer-opleidingsinstituut BOGO uit Europees Nederland en ondersteund door instructeurs vanuit BKCN.

BKCN heeft voor de praktijkweken in Europa gekozen omdat hier in de regio onvoldoende geschikte oefenmogelijkheden zijn waar bevelvoerders goed kunnen trainen onder realistische omstandigheden. Daarom zijn de 11 deelnemers en 5 instructeurs van BKCN voor twee intensieve weken uitgeweken naar ‘Trainingsbase Weeze’ in Duitsland (net over de grens bij Venlo). Trainingsbase Weeze was een oude Engelse luchtmachtbasis met bijbehorend dorp wat is omgebouwd tot een realistisch oefencentrum voor hulpdiensten. De brandweer kan er onder gecontroleerde omstandigheden oefenen in allerlei soorten gebouwen waar echte branden en rook in zijn. Een unieke mogelijkheid voor de deelnemers om te oefenen en extra praktijkervaring op te doen in een levensechte omgeving!

BKCN is buiten de reguliere brandweertaken ook verantwoordelijk voor de vliegtuigbrandbestrijding op alle drie de eilanden. Daarom wordt in de laatste twee dagen geoefend op vliegtuigbrandbestrijding in het oefencentrum van de luchtmachtbrandweer op vliegbasis Woensdrecht. Ook hier gaat het om realistische oefeningen met vuur en rook, maar dan in vliegtuigen en helikopters.

BKCN heeft ervoor gekozen om extra te investeren in de vakbekwaamheid en ervaring van de deelnemers gezien het relatief kleine aantal incidenten in Caribisch Nederland en de verantwoordelijke taak die de bevelvoerder heeft. Door deze praktijkervaring zijn de deelnemers extra op hun toekomstige taken voorbereid.

Eind mei vinden de praktijkexamens voor het onderdeel brandbestrijding plaats op Sint Maarten. Daarna volgen nog de modules Technische hulpverlening en Ongevallen met gevaarlijke stoffen. Aansluitend volgt de opleiding Bevelvoerder-vliegtuigbrandbestrijding. Ook dit diploma is nodig om binnen BKCN aangesteld te kunnen worden als bevelvoerder.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo