Veiligheid & openbare orde

Marineschip Friesland doet grootste drugsonderschepping van 2015

Afgelopen weekend heeft het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland 100 mijl noord van Colombia een snelle smokkelboot aangehouden. Nadat zij ontdekt was, gooide de bemanning hun contrabande over boord. De Friesland slaagde erin om 1350 kilo cocaïne van een geschatte lading van 2000 kilo uit het water te vissen. De overige 650 kilo is gezonken. Dit is de grootste onderschepping die door een Nederlands marineschip is gedaan in 2015.

De onderschepping gebeurde in nauwe samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol. Nadat de zogenaamde go fast was ontdekt, probeerde de bemanning te vluchten. Daarop lanceerde de Friesland haar boordhelikopter, die trachtte de go fast te stoppen met waarschuwingsschoten. Toen daarop niet werd gereageerd, werden de buitenboordmotoren buiten werking gesteld met gericht vuur. Het US Law Enforcement Detachment dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. De verdachten en de contrabande zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dit is de vierde onderschepping voor Zr.Ms. Friesland. In november onderschepte het marineschip twee drugstransporten in de Caribische Zee, van in totaal 830 kilo cocaïne. Ook eind oktober was het raak toen een transport van 440 kilo werd onderschept.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo