Verkeer

Verkeersverordening zebrapaden


De verkeersafdeling van Korps Politie Caribisch Nederland heeft gemerkt dat er wat onduidelijkheid onder de inwoners bestaat omtrent de zebrapaden en de rol die deze hebben in ons verkeer. Volgens de actuele verkeersverordening staat er bij een zebrapad een driehoekig bord met een rode rand.

Volgens onze verkeersverordening is een driehoekig bord met een rode rand een waarschuwing voor gevaar op de plek waar het staat. De actuele verkeersverordening kent geen ander bord voor een zebrapad. Als er een ander bord staat is dat niet geldig volgens de actuele verordeningen.

Betekenis van het bord dat bij een zebrapad staat is dat een chauffeur er rekening mee moet houden dat dit een plek is waar mensen de straat zouden kunnen oversteken (het duidt op gevaar). Dit bord verplicht dus geen enkele chauffeur om zijn voertuig te stoppen om een voetganger over te laten steken. Het bord wijst op het gevaar dat er een voetganger op het zebrapad over zou kunnen steken.

Bij een zebrapad is het de verantwoordelijkheid van een voetganger om aan beide kanten te kijken en als er geen verkeer van dichtbij aan komt, om over te steken zoals de wet het voorschrijft, namelijk snel, recht en zonder onnodige onderbrekingen.

Er komt een nieuwe verkeersverordening die nog in de Eilandsraad van Bonaire behandeld moet worden. In deze verordening zullen er verschillende aanpassingen zijn die rekening houden met onze actuele situatie, maar deze verordening is nog niet van kracht.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo