Vakantie & Toerisme

Duiken en snorkelen op Bonaire: Salt Pier of Zoutpier

Bonaire staat bekend als ‘Divers Paradise’ en dat is niet voor niets! De onderwaterwereld is prachtig. Duikers van over de hele wereld komen speciaal naar Bonaire om hier te genieten van alle moois onder water. Met meer dan honderd duikstekken rond Bonaire en Klein Bonaire raak je hier dan ook niet snel uitgekeken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en warm zeewater en je hebt de perfecte ingrediënten voor een heerlijke duik- en/of snorkelvakantie op Bonaire. In deze serie nemen we je mee langs onze favoriete plekken om te duiken en te snorkelen op Bonaire. Deze keer beschrijven we duikstek Salt Pier of Zoutpier.

Duikstek 49: Salt Pier of de Zoutpier vind je in het zuiden van het eiland. De zoutpier is een bouwwerk met transportband waarvan de pilaren in de zeebodem steken. Het gewonnen zout uit de zoutpannen, die aan de andere zijde van de weg liggen, wordt door middel van deze transportband naar de schepen vervoerd. Duiken of snorkelen bij de Saltpier is een bijzondere ervaring. Door de pilaren ontstaat een industriële look onder water.

Spotted Eagle Ray (gevlekte aderlaarsrog) bij de Zoutpier – foto Inge Poorthuis

Rond de Salt Pier is meestal geen of weinig stroming. Bij de achterste pilaren van de pier is het ongeveer vijftien meter diep. Dit maakt het een zeer geschikte plek voor beginnende duikers. Ook snorkelaars kunnen zich hier prima vermaken. Met name in het ondiepe gedeelte, boven de zandbodem, worden vaak zeeschildpadden gespot.

Te water gaan kan bij de Salt Pier op twee plekken. Zowel aan de noord- als zuidzijde van de pier. Vooral wanneer de golven wat hoger zijn is de zuidzijde een goede optie. Vlak na de pier ligt namelijk een zanderige ingang tot de zee. Via de zandbodem zwem je richting de pilaren. Deze zijn onder water prachtig begroeid met gekleurde sponzen en koralen. Dit maakt het een perfecte plek voor macro-fotografie onder water. Tussen de pilaren ‘hangen’ vaak grote scholen met vissen. Regelmatig worden hier ook barracuda’s gezien. Navigeren onder water is, door de structuur van de Zoutpier, eenvoudig.

Goed om te weten: Wanneer er een schip bij de pier ligt, mag er op deze duikstek niet gesnorkeld of gedoken worden.

Duiken en snorkelen op Bonaire: Salt Pier of Zoutpier
Zeeschildpad bij de Salt Pier, foto Sander Engelbertink

Wil jij ook duiken of snorkelen op Bonaire?

Naast dat Bonaire heel veel verschillende duik- en snorkelstekken heeft voor alle niveaus kun je de meeste stekken gewoon vanaf de kant bereiken. Duikers en snorkelaars zijn daardoor niet afhankelijk van boten, je kunt duiken en snorkelen wanneer en waar je maar wilt. De duikstekken zijn eenvoudig te herkennen aan de gele stenen met de naam van de duikstek erop. Je ziet ze overal aan de kant van de weg liggen. Daarnaast zijn er vele duikscholen op het eiland aanwezig. Zij verzorgen, naast de verhuur van duikmateriaal, ook duikcursussen.

Duikers met een Spotted Eagle Ray – foto Inge Poorthuis

Hotels springen graag in op de populariteit van Bonaire als duikbestemming. Op het eiland vind je meerdere hotels met eigen duikschool op het terrein. Vaak liggen deze hotels en resorts direct aan zee, zodat je meteen het water in kunt om te snorkelen of te duiken. Mocht je nog nooit gedoken hebben, dan is het een mooie gelegenheid om eens een proefduik te maken. Ook hebben de meeste duikscholen een winkel waar je snorkel- en duikuitrusting kunt aanschaffen of huren.

Tip: laat geen waardevolle spullen achter wanneer je jouw auto parkeert bij één van de duikstekken op het eiland. Helaas wordt er regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s van snorkelaars en duikers. Laat waardevolle spullen (denk aan telefoons, camera’s, paspoorten, geld enz.) achter in je accommodatie of neem ze mee het water in. Koop bijvoorbeeld zo’n handige koker bij één van de duikshops waar je je autosleutels, pasjes en geld in kunt opbergen tijdens het zwemmen of duiken. Eventueel kun je de deuren van de auto van slot laten en ramen geopend houden om schade aan jouw auto bij een eventuele inbraak te voorkomen.

STINAPA nature fee op Bonaire

Duiken en snorkelen op Bonaire: Salt Pier of Zoutpier
Zeeschildpad bij de Salt Pier, foto Sander Engelbertink

De zee rondom Bonaire is een beschermd gebied, het Bonaire National Marine Park. Wil je gebruik maken van de zee, in welke vorm dan ook, dan ben je verplicht om de ‘nature fee’ te betalen. De nature fee is 40 USD per persoon. Bewoners van Bonaire, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba hoeven geen nature fee te betalen.

Je kunt de ‘nature fee’ eenvoudig online betalen op de website van STINAPA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het natuurbehoud en onderhoud aan de natuur op Bonaire. Na betaling van de ‘nature fee’ ontvang je je e-ticket per e-mail. Het e-ticket is een kalenderjaar geldig. Je kunt het e-ticket printen maar ook opslaan in je telefoon. Regel de ‘nature fee’ alvast voor vertrek naar Bonaire. Meer informatie over de ‘nature fee’.

Heb jij ook zin om te snorkelen of duiken bij de Salt Pier op Bonaire? Wacht niet te lang en boek vandaag nog een prachtige vakantie naar Bonaire!

Dit artikel bevat affiliatelinks

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo