Nieuws van Bonaire

Benzine en diesel Bonaire vrijdag omhoog

Benzine en diesel Bonaire vrijdag omhoog

KRALENDIJK – De benzine op Bonaire gaat voor het eerst sinds lange tijd weer omhoog. Vanaf vrijdag, 7 mei, betaal je voor een liter aan de pomp 1,24 dollar. Dat was 1,04 dollar, een verhoging derhalve van 20 cent per liter. Ook diesel gaat omhoog. Met een dubbeltje. In plaats van 0,70 dollar, moet je straks 0,80 dollar per liter aan de pomp betalen.

Reden zijn de gestegen aankoopprijzen. Volgende maand zullen die opnieuw stijgen. Dat heeft te maken met de opslagkosten van brandstof op het terrein van de raffinaderij op Curaçao. Die bedragen bijna 25 cent per liter. De totale berekening en de componenten die daarbij betrokken gaan worden zijn op dit moment nog onder review.

Tariefopbouw

De opbouw van de brandstoftarieven begint met de aankooprijs van leverancier Curoil, die ook een marge in rekening brengt voor op- en overslag. Vervolgens wordt er een transportkostencomponent berekend van Curaçao naar Bonaire. Deze bedragen bij elkaar vormend de aankooprijs op Bonaire. Curoil mag daar weer een marge over berekenen en moet daarbovenop overheidsaccijnzen en -belastingen in rekening brengen. Dat levert een groothandelsprijs op. Samen met de marge voor de pomphouders van 6,82 cent per liter wordt dan de kleinhandelsprijs berekend.

Omdat het tarief van volgende maand gebaseerd is op de aankoopprijs van vorige maand, mag Curoil het bedrag de maand erop corrigeren ten opzichte van de daadwerkelijk gerealiseerde aankoopprijs deze maand.

Hieronder zie je een tabel met alle componenten en een korte toelichting:

ComponentToelichting
AankoopprijsInkoopprijs voor Curoil
Curoil NV margeMarge Curoil voor kosten opslag/overslag Curaçao naar Bonaire
Transportkosten CUR-BONKosten Curoil voor transport Curaçao-Bonaire
Fuel supply guaranteevoorziening vanwege operationele kosten raffinaderij Curaçao
Fuel supply guarantee2voorziening vanwege operationele kosten raffinaderij Curaçao
Aankoopprijs BONOptelsom van bovenstaande componenten
Opslag COVID-19Eenmalige opslag ivm COVID-19 in de maand juli 2020
Marge CuroilMarge Curoil voor distributie brandstoffen op Bonaire
AccijnzenAccijnzen
ABBABB
Marge OTBAfdracht aan overheidsbedrijf OTB voor opslag op Bonaire
CorrectiefactorFactor om verschillen te verrekenen tussen inschatting en realisatie aankoopprijs
GroothandelsprijsOptelsom van bovenstaande componenten
Dealar marginMarge pomphouders voor verkoop brandstoffen op Bonaire
KleinhandelsprijsOptelsom van bovenstaande componenten
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo