Bonaire

Wereldnatuurfonds roept minister op tot actie

Kralendijk- De komende dagen is minister Schouten op Bonaire. De bewindsvrouw komt voor het eerst in haar bestuurlijke termijn naar Caribisch Nederland.

Het Wereld Natuurfonds (WWF) heeft het bezoek van de minister aangegrepen haar op te roepen in actie te komen om de koraalriffen in Caribisch Nederland te redden. De riffen sterven langzaam af, met name door klimaatverandering en vervuiling. Ook overbevissing en kustontwikkeling zijn bedreigingen voor de gezondheid van koraalriffen.

Schouten liet eerder aan de Tweede Kamer weten zich in te willen spannen voor een ‘Koraal Actie Plan’. WWF rekent erop dat de minister met dit plan aan de slag gaat tijdens haar bezoek, want er moet veel gebeuren om de riffen te redden.

Volgens het WWF is 70% – 85% van de koraalbedekking in Caribisch Nederland al verdwenen. Als deze trend zich doorzet is de verwachting dat in 2030 de koraalbedekking in Bonaire onder de 1% zakt.

Het is de hoogste tijd om alle bedreigingen, zo snel mogelijk en in goede samenwerking met alle betrokkenen, aan te pakken. Een integraal plan is noodzakelijk. Niemand kan alleen de koraalriffen redden, maar iedereen moet samenwerken aan de verschillende oplossingen.

Volgens WWF is het hoogste tijd om alle bedreigingen, zo snel mogelijk en in goede samenwerking met alle betrokkenen, aan te pakken. Een integraal plan is noodzakelijk. “Niemand kan alleen de koraalriffen redden, maar iedereen moet samenwerken aan de verschillende oplossingen”, aldus WWF op haar website.

Deel dit artikel