Nieuws van Bonaire

Kenningsmakingsactie statiegeld op Bonaire

Ron Singels (l) en Jeroen van Stralen (r), De Statiegeld BV

Ron Singels (l) en Jeroen van Stralen (r), De Statiegeld BV

De Statiegeld BV geeft in de maand juni de inwoners van Bonaire de kans om kennis te maken met glasrecycling. 

“Er zijn op Bonaire al initiatieven om glas apart in te zamelen, maar al dat glas eindigt nu uiteindelijk toch op onze overvolle landfill en wordt niet gerecycled,” zegt initiatiefnemer Jeroen van Stralen. “Wij willen daar wat aan doen, dus hebben we De Statiegeld BV opgericht.”

De Statiegeld BV verkoopt kratten met 30 cl flesjes bier met een statiegeld, dat de klanten kunnen terugkrijgen als de lege flessen en kratten weer worden ingeleverd. “Die laten we recyclen en daardoor eindigen ze niet meer bij het afval of erger nog, op straat. Door dat hergebruik wordt uiteindelijk het bier goedkoper, en het eiland mooier,” aldus mede-initiatiefnemer Ron Singels. “Iedereen wordt er beter van.”

De Statiegeld BV richt zich voornamelijk op de horeca en levert al bier aan zo’n twintig bars en restaurants op Bonaire, waaronder The Hangout Beach Bar, Red Palm Village en Islander. “Maar we willen dat alle Bonairianen er bekend mee worden,” zegt Singels. “Deze hele maand kunnen ook particulieren bij ons twee kratjes Amstel en/of Heineken kopen voor $24,50 per krat. Daar komt 5 dollar statiegeld bovenop dat je weer terug krijgt als je de gebruikte kratten terugbrengt.” 

“De flesjes zijn iets groter dan we op Bonaire gewend zijn,” vult Van Stralen aan, “en het bier is in Nederland gebrouwen. Het smaakt beter dan standaard exportbier.”

Rocargo

De kratjes zijn alleen deze maand verkrijgbaar op werkdagen tussen 16:00 en 18:00 en op zaterdagen tussen 09:00 en 11:00 uur bij De Statiegeld BV aan de Kaya Industria Pariba 35.

Singels en Van Stralen, die beiden jaren ervaring hebben in bouw en horeca, hebben nog meer ideeën over oud glas. Zo heeft De Statiegeld BV al vergevorderde plannen om met een recent gekochte crusher glas te verwerken in zand, beton en wegenbouw op Bonaire. Naast hun loods staat een metalen bak met ettelijke vierkante meters gebruikte flessen. Singels kijkt er tevreden naar.

“Moet je kijken, dit is het glas van twee horecabedrijven in twee weken tijd. Dat gaat straks de crusher in, in plaats van de natuur. Hopi bon toch?” 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo