Bonaire

Kinderen spelen in eigen film over hun eigen rechten

KRALENDIJK – Kinderen van de basisschool De Pelikaan, Kolegio Papa Cornes, Kolegio Strea Briante en Stichting Professionele Kinderopvang Bonaire zijn aan de slag met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. In het grootse Caribische filmproject voor kinderen bedenken én maken kinderen een film over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. Alle zes de Nederlands Caribische eilanden doen mee.

De afgelopen weken hebben de kinderen les gehad over hun rechten en daar een tekening over gemaakt. Tijdens een spannende verkiezing van de school werd de mooiste tekening gekozen. Deze tekening vormt het verhaal van de film. De kinderen schrijven zelf het verhaal en acteren zelf in hun eigen professionele film. Met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival wil UNICEF Nederland kinderen op een interactieve en creatieve manier over hun rechten leren. Op Bonaire werkt UNICEF Nederland hierin samen met Bonaire Youth Outreach Foundation en Link-ERS projectmanagement.

Jeremy van basisschool de Pelikaan: “Ik vind het heel leuk, maar het filmen ook een beetje spannend.”
Sterre ook van basisschool de Pelikaan vertelt enthousiast: “Ik leer heel veel van dit filmfestival. Ik heb geleerd dat het belangrijk is dat kinderen rechten hebben én dat het belangrijk is om kinderen goed te behandelen.”

EEN GROTE FINALE OP CURACAO

Het programma is niet alleen educatief en gericht op het empoweren van de Bonairiaanse jeugd, maar kent ook een competitie element. Tijdens de feestelijke première wordt de winnende film van Bonaire gekozen. De makers van de winnende film vertegenwoordigen Bonaire tijdens een spannende regionale finale op Curaçao. Ook de andere vijf Nederlands Caribische eilanden zijn bij deze finale aanwezig.

Hanneke Braams, werkzaam bij Link-ERS projectmanagement en lokale projectcoördinator van het programma : “Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival stimuleert de kinderen op Bonaire tot nadenken over kinderrechten. Maar daar blijft het niet bij, de kinderen gaan actief met elkaar aan de slag. We kijken nu al uit naar de grote film première waarin alle deelnemende scholen elkaars film mogen gaan bewonderen!”

Op 22 maart gaan de films feestelijk in première en zullen de kinderen hun film voor het eerst zien.

AAN DE SLAG VOOR KINDERRECHTEN

Het Kinderrechten Filmfestival is onderdeel van een breder kinderrechtenprogramma van UNICEF Nederland, het Openbaar Lichaam van Bonaire en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met als doel om professionals, ouders en kinderen te ondersteunen om samen de kinderrechten situatie in het Caribische deel van het Koninkrijk verder te verbeteren.

Deel dit artikel