Nieuws uit Nederland

VNG roept op tot steun voor verwoest Sint Maarten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept haar leden op Sint Maarten te steunen na de ravage die werd aangericht door orkaan Irma. Foto: Defensie.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) heeft haar leden opgeroepen de hulpactie van het Rode Kruis te steunen. Dat staat te lezen op de website www.gemeente.nu. De vereniging zegt met ontzetting kennis te hebben genomen van de verwoestingen die de orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba.

De Utrechtse burgemeester en VNG-voorzitter Jan van Zanen: “Het is afschuwelijk om de ravage te zien die is aangericht. Iedereen kent wel iemand die daar woont of gewerkt heeft. We zullen onze leden Saba en Sint-Eustatius en natuurlijk het eiland Sint-Maarten helpen en steunen de oproep die de minister-president heeft gedaan om te doneren.”

Volgens de VNG wordt samen met het ministerie van BZK verder gekeken op welke manier Nederlandse gemeenten kunnen bijdragen aan het herstel van de schade en verlichting van het menselijk leed op de Caribische eilanden.

Ook OCaN, de Antilliaanse belangenbehartiger in Nederland, wil een hulpactie starten samen met de gemeente Amsterdam. Dat maakt OCaN-voorzitter John Leerdam bekend. Een concreet plan voor de geplande hulpactie ligt er nog niet. Wel heeft OCaN al contact gehad met ambtenaren van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zegt Leerdam. OCan wil de actie heel graag coördineren met die partijen. “Dit is niet iets van hun of wij, maar van ons koninkrijk”, aldus Leerdam.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft woensdag giro 5125 geopend voor hulpverlening aan de getroffen Caribische eilanden. Premier Mark Rutte heeft donderdag tijdens een live persconferentie Nederland opgeroepen om geld te doneren.

Vandaag werd ook bekend dat Minister Plasterk en Koning Willem Alexander van plan zijn zondag naar Curaçao af te reizen om ter plekke de hulpverlening die vanaf dat eiland wordt gecoordineerd in ogenschouw te nemen. Indien de situatie het toelaat zullen de Koning en Minister Plasterk de drie Bovenwindse eilanden bezoeken.

Deel dit artikel