Verkeer

Succesvolle doorstart InselAir nog geen gelopen race

Inselair fokker 50 foto

Het lukt InselAir nog niet de grotere jetvliegtuigen weer in te zetten. Ook de verwijdering uit het wereldwijde reserveringssysteem speelt de lokale airline parten. Foto: The BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De doorstart van lokale carrier InselAir is nog beslist geen gelopen race. Reizigers tussen Bonaire en Curaçao halen de afgelopen tijd opgelucht adem, nu de betrouwbaarheid van de vluchtuitvoering voor het eerst sinds maanden weer op een acceptabel peil is gebracht. De Chief Operations Officer (COO) van InselAir, captain Junny Sluis liet weten dat InselAir sinds de invoering van het zogenaamde back-to-basic programma een On-time Performance van boven de 90% heeft weten te behalen.

In het back-to-basic programma wordt alleen gevlogen tussen de drie ABC-eilanden en Sint Maarten met de twee Fokker50 vliegtuigen waarover de maatschappij momenteel nog beschikt.

Het opgestelde business plan van InselAir voorzag in de inzet vanaf juni van tenminste 1 MD-82 toestel, waarmee sneller en verder gevlogen kan worden. Daarmee wil de maatschappij weer routes opstarten naar onder andere Suriname en wellicht nog 1 of 2 andere bestemmingen. De Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) lijkt echter niet van plan de straalvliegtuigen zomaar vrij te geven. Naar verluidt, zou CCAA willen dat InselAir een nieuwe C-check op het vliegtuig uitvoert, maar daarvoor heeft InselAir niet de financiële middelen.

Een andere uitdaging is het feit dat InselAir, om internationaal te kunnen vliegen, weer toegang moet hebben tot het zogenaamde Billing Settlement Plan (BSP), waarvoor ook 1,6 miljoen dollar vrijgemaakt dient te worden.

Rocargo

Op Aruba werd zustermaatschappij InselAir Aruba deze week in staat van faillissement gesteld. Volgens InselAir International, gevestigd op Curaçao, heeft dit fallisement echter geen invloed op de herstructurering van het op Curaçao gevestigde deel van het bedrijf.

Ondertussen heeft InselAir steeds meer last van concurrenten die hun kans schoon zien om de weggevallen routes van InselAir te gaan bedienen. Zo heeft het Surinaamse Fly All Ways inmiddels aangekondigd 2 maal per week tussen Paramaribo en Curaçao te gaan vliegen en is het Bovenwindse Winair vorige week via een wet-lease constructie uitgevoerd met vliegtuigen van PAWA-Dominicana begonnen om tussen Sint Maarten en Curaçao te gaan vliegen. Dat alles snijdt in het vlees van InselAir, voor wie terugkeer op deze routes steeds uitdagender wordt.

Overigens wordt ook nog weinig vooruitgang geboekt bij het aanboren van vervangende vluchtcapaciteit op de routes naar Curaçao en Bonaire. Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) is weliswaar bezig met een inventarisatie van alternatieven op de routes van en naar Bonaire, maar er zijn maar weinig maatschappijen die op korte termijn daadwerkelijk zo’n operatie kunnen opstarten. Deze week verschenen in de lokale, Papiamentstalige pers berichten over een maatschappij die op korte termijn tussen Bonaire, Curaçao en Aruba zou gaan vliegen. De berichtgeving lijkt vooralsnog weinig concreet.

Gedeputeerde van Economische Zaken, Clark Abraham, geeft desgevraagd aan niet op de hoogte te zijn van concrete plannen op dit gebied. “Ik blijf een groot voorstander van een lokaal initiatief om de dienstverlening van InselAir aan te vullen en met name ook om directe vluchten tussen Bonaire en Aruba op te starten”, aldus Abraham. Momenteel is er, zeker in termen van capaciteit, nauwelijks een alternatief om het eventueel wegvallen van de vluchten van InselAir op te vangen.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo