Welzijn & Zorg

Start seksuele gezondheidscampagne

get-tested

Kralendijk – Deze week start de seksuele gezondheidscampagne op Bonaire.

Vanaf eind deze week zijn de campagnematerialen te zien op strategische plekken en te beluisteren in de verschillende media via posters, jingles, spotjes en interviews. In het voorjaar ontvangt elk huishouden op Bonaire een folder over seksuele gezondheid en over preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen. 

De huidige publiekscampagne richt zich op de gehele bevolking. De nadruk ligt op het verminderen van de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen en Hiv en het verminderen van ongewenste zwangerschappen, zoals tienerzwangerschappen en zwangerschappen die beëindigd worden door middel van abortus.

Veilig vrijen en verstandig condoomgebruik zijn de hoofdboodschappen tijdens deze campagne. Bij onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met iemand die niet de vaste partner is, en na wisselende contacten is het verstandig zich te laten testen op soa’s en Hiv. Iedereen kan daarvoor terecht bij de huisarts.

In dit kader kwamen ook  de huisartsen van Bonaire bij elkaar samen met de op dit gebied deskundige medewerkers van Fundashon Mariadal en medewerkers van de afdeling Publieke Gezondheid in de workshop “Hiv and Testing”. Deze workshop stond in het teken van “pro actief testen”. Gezamenlijk zijn de mogelijkheden besproken om veel meer te testen op Hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Immers, als een persoon weet dat hij of zij de besmetting heeft, kan hij/zij door goede behandeling zichzelf èn zijn omgeving beschermen.

In het voorjaar en gedurende het jaar 2017 wordt deze campagne uitgebreid met voorlichtingsmaterialen speciaal voor jongeren en ander risicogroepen. Daarnaast is er in de nabije toekomst ook meer aandacht voor seksuele mishandeling en discriminatie op het gebied van seksuele geaardheid.

De gedeputeerde van volksgezondheid, mevrouw Nina den Heyer, is tevreden met  de belangstelling onder publiek en de medewerking van de curatieve sector in de aanpak van de seksuele gezondheidsproblematiek. De twee  trainingen dit  jaar over Soa en Hiv voor de medische sector van Bonaire èn de start van een publieksvoorlichtingscampagne zijn  activiteiten die deel uitmaken van de ontwikkelingen op dit gebied. Op deze manier werkt het Openbaar Lichaam Bonaire door middel van haar afdeling Publieke Gezondheid  aan de bevordering van de seksuele gezondheid van de Bonairiaanse burger.

Het “voorkomen van besmetting” is de beste manier om de verspreiding van Soa’s, inclusief Hiv een halt toe te roepen. Veilig seksueel gedrag heb je zelf in de hand. Zorg er daarom voor dat je veilige seksuele relaties aangaat, gebruik een condoom, en wees je bewust van de risico’s van onveilig vrijen. Heb je toch een risico gelopen, dan is het raadzaam om je te laten testen bij jouw huisarts.

Het Openbaar Lichaam Bonaire staat voor bevordering van een gezonde samenleving. Een gezonde samenleving is een taak van ons allemaal.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo