Onderwijs

Gratis leesboeken van RCN voor basisscholen

  leesboek

Kralendijk – De afdeling Onderwijs van de Rijksdienst Caribisch Nederland, RCN,  schenkt alle basisscholen op Bonaire binnenkort het leesboek ‘De roep van de shoko/Gritu di shoko.’  Het tweetalige boek in het Nederlands en Papiaments, is voor groep 7 en 8 bestemd. De scholen krijgen ook het bijbehorend lesmateriaal gratis aangeboden.

RCN is een van de co-financiers van de huidige uitgave van het tweetalige boek,  dat in in 2014 voor het eerst als geschenk tijdens de kinderboekenweek op Aruba werd aangeboden. Het boek is geschreven door Charlotte  Doornheim, Sheila Werleman verzorgde de illustraties. Gedeputeerde Nina den Heyer ontving het eerste exemplaar uit handen van Nolly Oleana, hoofd OCW en beleidsmedewerker Maritsa Silberie van bij RCN. De scholen krijgen hierna hun exemplaren.

Vlak na de uitgave van het boek in 2014, gingen er op Bonaire en Curacao stemmen op om het ook op de scholen daar te gebruiken. Met de recente uitgave is dat voor alle Bonairiaanse basisscholen nu mogelijk geworden. De shoko is een unieke vogel die op Aruba voorkomt. De jonge shoko’s komen eind van het jaar uit hun ei. De eindejaars muziek en zang van de ‘Dande’ op Aruba, zijn ook uniek in het Caribsch gebied.

Er zijn ook veel herkenbare dingen in het boek. Zo zijn de rituelen op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag bijna hetzelfde op de eilanden. En zijn er op Bonaire en Curaçao archeologische opgravingen gedaan waarbij bijzondere Indiaanse objecten zijn gevonden. Het is ook op de drie eilanden nodig om de mooie natuur en de dieren te beschermen.

De eilanden zijn mooi en hebben veel mooie dingen. Het zijn zaken waar de eilanden trots op kunnen zijn. Het is aan de eilanden om op zoek te gaan naar hun schattenen en te helpen in het behoud ervan.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo