Onderwijs

RCN levert een bijdrage aan de Spèlchèk Papiamentu 2.0

De Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella afgelopen dinsdag het eerste exemplaar van de Spèlchèk Papiamentu 2.0 , uit handen van Ronald Severing, voormalig directeur van De Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) en deeltijdprofessor Papiamentu aan de University of Curaçao (UoC).

Winsel Peney, voorzitter van De ComputerClub en gepensioneerd hoofdwetenschappelijk medewerker UoC, gaf uitleg over De Spèlchèk. De Spèlchèk controleert of de woorden in een tekst geschreven zijn volgens de juiste spelling. Dat wordt gedaan door woorden uit de tekst te vergelijken met woorden van een lijst. De Spèlchèk 2.0 geeft suggesties gebaseerd op de taalregels van het Papiamentu. Versie 2.0 werkt met Microsoft Office 2010 en 2013. Een versie voor Mac-gebruikers verschijnt binnenkort.

Rocargo

Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft USD 30.000,- ter beschikking gesteld voor de ontwikkeling van de vernieuwde software van de SpèlChèck 2.0. Ook heeft RCN bijgedragen met technische ondersteuning ter realisatie van dit project. 

Isabella: ‘De lokale culturen alsmede de lokale talen, vormen niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor Rijksdienst Caribisch Nederland, maar zijn wat mij betreft een verbindende schakel. We hechten hier niet alleen veel waarde aan, we willen hieraan graag continu een bijdrage leveren. Gelukkig kunnen we dat ook mogelijk maken, mede dankzij de vele mensen die bij ons werken en hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de eilanden.’ 

De software wordt op alle werkplekken binnen RCN geïnstalleerd. Isabella: ‘Ik hoop dat vele andere organisaties het voorbeeld volgen en zo ook hun medewerkers kunnen voorzien van een goede spellingscheck.’ De pers heeft ook een exemplaar van de SpèlChèck ontvangen. Een gereedschap dat zeker zal bijdragen aan de belangrijke taak die zij hebben om de bevolking van Bonaire te informeren.

De Presentatie van de  Spèlchèk Papiamentu is een primeur voor Bonaire. De ontwikkelaars van het programma onder andere Ronald Severing, Sidney Joubert i Winsel Peney hebben ervoor gekozen om het eerst op Bonaire te presenteren gezien het grote aandeel dat  RCN had in de realisatie van dit project. Dinsdag 2 juni in de middaguren is de Spèlchèk  op Curacao gepresenteerd.

De Spèlchèk Papiamentu is verkrijgbaar via www.kontrografia.com en op Bonaire bij Addo’s Bookstore.

Onderschrift foto: v.l.n.r. Ronald Severing (voormalig directeur FPI), Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella, Sidney Joubert (directeur Traducciones Joubert, uitgever van Papiamentu Woordenboeken) en Winsel Peney, voorzitter De ComputerClub.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo