Advertentie

Nos Zjilea, Laten we de Cultuurfakkel dragen

Met veel creativiteit en veerkracht wisten onze voorouders onder moeilijke omstandigheden te overleven. Ondanks dit alles werd er een mooie manier van leven gecultiveerd die sindsdien van generatie op generatie is doorgegeven. Tegenwoordig kunnen we trots zijn op tradities als ‘elkaar begroeten en met twee woorden communiceren’, de verschillende traditionele gerechten zoals ‘de lokale gezouten geitenvlees’, maar ook op de vakmanschap zoals ‘het bouwen van een traditioneel lemen huis’. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties er ook van kunnen genieten, is het belangrijk dat we allemaal helpen om de cultuur fakkel te dragen, zodat al deze waardevolle kennis en ervaring niet verloren gaat. We hebben meer mensen nodig die helpen met onderzoek, documentatie en de ontwikkeling van educatief materiaal. Zo kunnen wij jongeren die geïnteresseerd zijn om meer te leren over de Bonairiaanse manier van leven voorbereiden, trainen en begeleiden. We moeten alles wat van ons is, behouden. Laten we onze cultuur dragen.

Aanstaande zaterdag 27 april is er de volgende editie van het culturele evenement ‘Nos Zjilea’ in het Cultureel Park Mangazina di Rei met als thema “Laten we de Cultuurfakkel dragen”.

Om 9 uur ’s ochtends starten we met de podcast ‘Butishi’, een initiatief van de jongeren en leiders van het educatieve programma van Mangazina di Rei, Talento Kultural. In dit programma leggen we uit wat je kunt leren en doen in het educatieve programma Talento Kultural. We zullen ook met gasten praten over verschillende onderwerpen op het gebied van cultureel erfgoed. De podcast wordt ook uitgezonden via Facebook, YouTube, Radio Voz di Boneiru 94.7 FM en op MiTV Telbo Channel 74 VdB TV.

Hierna zullen er educatieve presentaties zijn waar de heer Gonsalvo Goeloe ons zal vertellen over de noodzakelijke voorbereidingen voor het lokale typische gerecht genaamd “Tete ku Shirishiri”, dat erg populair is onder de lokale bevolking. Er is ook gelegenheid om ze uit te proberen als je ze nog niet geproefd hebt. Mevrouw Gacha Coffie, één van onze senioren, die zeer bekendstaat om haar lokale traditionele likeur genaamd “Kukui”, gaat met ons delen hoe zij deze drank maakt. Aan het einde kun je ook ‘je lippen vochtig maken’ zoals ze dat zeggen. Dhr. “Toyan” Frans, een persoon die met zijn ouders op het platteland is opgegroeid, zal een demonstratie geven over het bereiden van traditionele gezouten geitenvlees, welke de lokalen kennen onder de naam “Salon”.

De Papiamentu taal is fascinerend mooi. Maar soms als je een woord in het Papiaments niet kent, gebruik je gewoon even een Engels of Nederlands woord. Om het puur spreken van Papiamentu meer te stimuleren, zal Mangazina di Rei samen met Akademia Papiamentu de Papiamentu Challenge genaamd “#retapapiamentu” herhalen. Degene die over een bepaald onderwerp kan praten zonder woorden uit een andere taal te gebruiken, zal een geschenk winnen.

Tegenwoordig zie je niet veel vrouwen met een hoofddoek op straat. De hoofddoek is een mooi Afrikaans erfgoed dat behouden moet blijven. Caroll-Ann Soliano zal een demonstratie geven van het knopen van een hoofddoek en natuurlijk kun je er zelf ook één laten knopen. Laten we deze mooie traditie koesteren.

Mis de culturele markt niet met haar verse lokale producten, zoals natuurlijke sappen, kruidenthee, delicatessen en kunst. De keuken gaat om 10:00 open met een grote variatie aan soepen, diverse lokale Creoolse gerechten en een heerlijke grill. Dit alles in een gezellige sfeer met “LIVE” optredens van de lokale bands “Grupo Esso”, “Kulturando” en “JC & Friends”. Ook het folkloristische danspaar “Duo Mirasol” zal aanwezig zijn.

Beleef ‘Nos Zjilea’, hét cultureel evenement van de maand, op zaterdag 27 april van 10:00 tot 15:00 uur bij Cultureel Park Mangazina di Rei. Lokaler dan dit wordt het niet! De entree is gratis. Ga voor meer informatie naar de Facebook-fanpage van Mangazina Di Rei. www.facebook.com/mangazinadirei.

Deel dit artikel