Nieuws van Bonaire

CBS meldt prijsstijging van 9,9% op Bonaire

KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire voor consumentengoederen en -diensten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

In het laatste kwartaal van 2021 was de inflatie nog 5,7 procent. De prijs voor elektriciteit steeg met 31,1 procent en die van water met 6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijs voor benzine steeg met 26,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. 

Energie

Vergeleken met het vorige kwartaal stegen de prijzen op Bonaire met 4,9 procent. De toename werd met name veroorzaakt door het beëindigen van de COVID-19 subsidie op het vastrecht voor energie en water per december 2021. 

Samen met een toename van de variabele energiekosten zorgde dit voor een stijging van 43,5 procent van de elektriciteitsprijs en 29,2 procent van de waterprijs. De kosten van vervoer namen toe met 3,6 procent: benzine steeg 6,8 procent in prijs, diesel was 9 procent duurder en vliegtickets waren 2,7 procent duurder dan vorig kwartaal. Verder namen de prijzen voor voeding toe met 1,7 procent.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo