Nieuws van Bonaire

Fractie Coffie bezoekt Kunuku van Maria Koeks

Fractie Coffie bezoekt Kunuku van Maria Koeks

KRALENDIJK- De Fractie Coffie heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de kunuku Punto Cardon van Maria Koeks, beter bekend als ‘yùfrou Maria’, vanuit haar vorige functie als lerares. 

Maria Koeks is daarnaast ook bekend van de onderneming Soldachi Tours, die onder meer wandelroutes in Rincon organiseert. Koeks gaf tijdens het bezoek uitleg over de opzet van de Kunuku, die zij aanlegde om te dienen als aanvulling op de tours van Soldachi Tours. Het initiatief van de gepensioneerde lerares werd indertijd ondersteund door Plattelandsontwikkeling Bonaire (POP). 

Koeks besprak met de Fractie Coffie dat het jammer is dat bepaalde initiatieven wel worden gestart, maar vervolgens weer ten einde komen. Volgens Koeks is er vaak gebrek aan steun voor bepaalde initiatieven op het eiland, die wel waarde toevoegen aan bijvoorbeeld het toeristisch product. Volgens Koeks gaat het daarbij niet altijd om geld, maar ook om kennis, kunde en simpelweg de bereidheid om de handen uit de mouwen te steken en wat te doen. 

Structurele steun nodig

Naar aanleiding van het bezoek is Daisy Coffie, van de fractie Coffie, het eens met Koeks dat sommige zaken permanente aandacht verdienen en niet alleen voor een beperkte periode op projectbasis. “Wat je ziet bij initiatieven van onze lokale mensen en ondernemers is, dat ze vaak een aantal nadelen hebben, vergeleken met hen die uit het buitenland komen. Eén daarvan is zeker het gebrek aan voldoende kapitaal, om ook gelijk iets goeds neer te zetten en te kunnen onderhouden”, aldus Coffie. 

Coffie meent dat, als het gaat om de ontwikkeling van Bonaire, kleine projecten van de oorspronkelijke inwoners net zo belangrijk zijn als grote projecten van buitenlandse investeerders. 

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo