Bonaire

Verbod wegwerpplastic op Bonaire vanaf maart 2022 

KRALENDIJK – Vanaf maart 2022 mogen plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes en bestek niet meer verkocht noch verstrekt worden op Bonaire. Het Openbaar Lichaam Bonaire wil groeien naar een schonere en gezonde leefomgeving met minder zwerfafval.

Gedeputeerde Kroon heeft de verordening met het verbod op wegwerpplastic onlangs gepresenteerd in de eilandsraad. De raad heeft vervolgens ingestemd om wegwerpplastic zes maanden na hun akkoord te verbieden. Het verbod richt zich op de verkoop en verstrekking van wegwerp plastic. 

Rocargo

Het OLB hoopt met dit verbod de hoeveelheid wegwerpplastic op Bonaire te verminderen want de grote hoeveelheid wegwerpplastic in zee en op land neemt nog altijd jaarlijks toe. “Een plasticvrij Bonaire is gezond voor de inwoners, cruciaal voor het milieu, aantrekkelijk voor toerisme en daarmee goed voor de economie.” Aldus het OLB.

De verboden wegwerpplastic producten zullen gedeeltelijk worden uitgebreid. In de huidige fase zijn dat plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes, bestek en styrofoam maaltijdverpakkingen. De selectie van deze producten  is gebaseerd op breed draagvlak onder betrokken partijen, zoals groothandels, supermarkten en restaurants, TCB, de douane en Selibon. Bedrijven kunnen in de komende maanden hun voorraad wegwerpplastic opmaken.

Binnenkort start de voorlichtingscampagne waarin het OLB meer informatie zal delen met ondernemers en inwoners. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo