Nieuws van Bonaire

Help jij mee Lora’s tellen?

Foto René Roders
Foto – René Roders

Kralendijk – Echo nodigt vrijwilligers uit om deel te nemen aan de jaarlijkse telling van de Lora slaapplaatsen in 2021.  

De jaarlijkse Roost Count op Bonaire vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van januari. Deze telling geeft Echo een schatting van het minimum aantal papegaaien op het eiland. Dit jaar werden meer dan twaalfhonderd papegaaien geteld (1228). Dit lijkt een goede ontwikkeling als ze terugkijken naar de periode van 20 tot 40 jaar geleden waarin 3 keer lagere aantallen werden geteld.  

Echo wil graag weten waar de Lora’s slapen. De papegaaien kunnen van jaar tot jaar van slaapplaats veranderen, daarom is het belangrijk dat ze kunnen achterhalen welke plaatsen ze momenteel gebruiken! Als u papegaaien na 18.00 uur hebt zien samenkomen, of groepen in de vroege ochtend vóór 7.00 uur hebt gezien, laat het Echo weten. U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar  info@echobonaire.org of door de locaties door te sturen via whatsapp +599701 1188

Volgend jaar vindt de jaarlijkse telling plaats op zaterdag 30 januari. Zet deze datum vast in uw kalender? Als u mee wilt doen kunt u zich opgeven via echobonaire@gmail.com

Wat verwacht Echo van u? 

De Lora’s worden op eenzelfde moment op verschillende plaatsen op het eiland geteld. Van vrijwilligers verwacht Echo dat zij vóór zonsopgang op de locatie zitten waar de Lora’s vanuit de bomen opvliegen en op een formulier bijhouden hoeveel Lora’s zij tellen. Elke Lora wordt slechts één keer geteld. Uiteraard organiseren zij voorafgaand aan de daadwerkelijke telling een informatiebijeenkomst waarin alles wordt uitgelegd wat u moet weten als u meetelt. 

Rocargo

Waarom telt Echo de Lora’s?

Door de aantallen op te tellen die de vrijwilligers tegelijkertijd op alle locaties hebben geteld, krijgen de organisatoren een idee van het minimumaantal Lora’s op het eiland. Deze jaarlijkse telling is belangrijk voor de bescherming van de papegaaien op Bonaire en voor de wereldwijde bescherming van de Geelschouderpapegaai Amazona barbadensis. 


Lees ook:

Rocargo
Deel dit artikel