Nieuws van Bonaire

Verdachte van belastingfraude voor de rechter

Kralendijk – Een 44 jarige vrouw stond vandaag, 16 januari 2020, voor de rechter. Zij wordt verdacht van belastingfraude. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte voor het jaar 2016 niet tijdig ABB-aangiften gedaan. Ook heeft ze vervolgens na de opgelegde aanslagen de Belastingdienst van onjuiste informatie voorzien, wat valsheid in geschrift opleverde. Tot slot heeft ze in 2018 meerdere malen valse documenten afgeleverd aan het SZW ten behoeve van het verkrijgen van tewerkstellingsvergunningen.

Het is belangrijk dat de overheid kan vertrouwen op de juistheid van deze documenten, omdat zij gebruikt worden bij de beoordeling of een buitenlandse werknemer op de arbeidsmarkt van Bonaire mag worden ingezet. De lokale arbeidsmarkt dient immers beschermd te worden tegen valse concurrentie.

Het Openbaar Ministerie acht de gedragingen van verdachte nog meer dan in andere zaken laakbaar, omdat haar bedrijf administratieve handelingen voor andere bedrijven verzorgt. Hoe kan van die bedrijven fiscale compliance worden verwacht, als haar bedrijf zich niet aan de regels houdt.
Belastingfraude kan het systeem ondermijnen.
De overheid moet erop kunnen vertrouwen dat mensen en bedrijven juiste en volledige belastingaangiften doen. Belastingfraude ondermijnt het systeem. Door belastingfraude loopt Caribisch Nederland inkomsten mis. Inkomsten die nodig zijn voor een bijdrage aan de gezondheidszorg, het onderwijs en goede wegen. Ook ondermijnt fiscale fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.

De officier van justitie heeft voor de verdachte een gevangenisstraf geëist van drie maanden waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en 200 uur werkstraf. Uiteindelijk is zij door de rechter veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo