Bonaire

Jonge Ondernemer: “Bonaire heeft vernieuwing nodig.”

Ondernemer worden op zijn 19de jaar was niet zijn bedoeling maar een probleem dat hij op het vliegveld zag, bracht Sion (Anthony) Janga op het idee voor zijn eerste business: het bedrijf Pack and Go zal op 15 december a.s. het levenslicht zien. Reden voor Bonaire.nu om het gesprek met Sion aan te gaan en hem te vragen over het idee achter de onderneming.

“Pack & Go is een service die het leven van de passagier makkelijker maakt en het proces van reizen verbetert. Bagage is een probleem, de wachttijd en onzekerheid of het aankomt neemt hij weg. De passagier kan meteen naar zijn accommodatie” zegt Sion over zijn idee. Het concept bestaat al in o.a. Japan en Londen. Er zijn duidelijke regels en afspraken met douane en vliegveldbeveiliging.

Na zijn havo-opleiding heeft Sion gekozen om verder te gaan met zijn passie voor de luchtvaart. Hij is in opleiding voor piloot maar dit ligt even stil om zich op zijn onderneming te concentreren. “De luchtvaart verbindt werelden met elkaar, ik wil dit graag een stukje prettiger maken voor de passagier maar ook aan veiligheid meewerken. Daarom start ik met een online opleiding tot luchtvaartinspecteur”, aldus Sion. “Deze studie zorgt er voor dat ik op verschillende vliegvelden wereldwijd ervaring op kan gaan doen.”

De combinatie van studeren en een bedrijf starten ziet hij als een mooie uitdaging. In de weekenden zal hij vooral bezig zijn met zijn bedrijf, dat zich richt op de Amerikaanse toerist. Door de week concentreert hij zich op zijn werk èn zijn studie.

Sion beschrijft zichzelf als een denker en zegt zich goed in te lezen in zaken die hij belangrijk vindt op Bonaire. Zijn ultieme droom is om van Bonaire een innovatief eiland voor jongeren te maken. Hij heeft voldoende plannen op de plank liggen maar heeft daarbij de steun van de lokale overheid nodig.

“Jongeren moeten meer kansen krijgen, we hebben vernieuwing nodig op het eiland. Jong ondernemerschap is nieuw voor het eiland. Dit is anders in het buitenland waar volop aan innovatie wordt gewerkt. Volop jongeren willen terug naar Bonaire maar ze krijgen geen kans”, zegt Sion met passie.

De jonge ondernemer zou dan ook graag een Institute for Innovation, een denktank, zien voor Bonaire waar jongeren ideeën kunnen inbrengen en waar deze worden uitgewerkt samen met experts. Geld hiervoor is er want er is onlangs 3,95 miljoen Euro van de Europese Unie naar Bonaire gegaan voor jongerenbeleid. Hij denkt ook aan een Innovation Award voor Bonairiaanse studenten in Nederland. Deze jongeren kunnen met innovatieve oplossingen komen voor hedendaagse lokale problemen op het gebied van telecom, elektriciteit en infrastructuur. Het meest innovatieve idee wint een geldprijs om dit idee uit te werken. Janga denkt dat jongeren zo ook een betere kans krijgen om het eiland vooruit te helpen.

Sion is trots op de uitnodiging die hij heeft ontvangen van Samira Raphaela. Zij is lid van het Europees parlement. In mei 2020 heeft ze hem en een groep Europese jongeren uitgenodigd om samen te discussiëren en zorgen te delen, ideeën uit te wisselen en oplossingen vorm te geven.

Sion was ook aanwezig bij het Masterplan voor Bonaire. Hij vond het ambitieus en ziet grote plannen. “Maar ik miste de jongeren. Ik was de enige en jongeren kwamen verder niet voor in het plan. Ik zag geen positie voor jongeren en ik kreeg helaas niet de kans om iets toe te voegen. Dit was teleurstellend.”

De oplossing die Sion voor ogen staat om van Bonaire een innovatief eiland te maken is simpel. “Laat onze lokale vertegenwoordigers jongeren de kans geven om mee te praten, mee te denken en mee te reizen zodat ze ervaring opdoen en ideeën besproken kunnen worden”, zegt hij daarover.

Sion sluit het interview met Bonaire.nu af met een quote van gedeputeerde Nina den Heyer; “Bonaire is van ons allemaal, iedereen draagt bij om Bonaire op te bouwen en iedereen moet die kans krijgen.”

Deel dit artikel