Nieuws van Bonaire

STCB publiceert wetenschappelijk artikel

Kralendijk, 4 december 2019 – Op 28 november publiceerde Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) in samenwerking met Frank Rivera-Milán en Fernando Simal (WILDCONSCIENCE) een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Endangered Species Research. Het artikel, ‘Green and hawksbill turtle abundance and population dynamics at foraging grounds in Bonaire, Caribbean Netherlands’, is online te vinden op www.int-res.com/articles/esr2019/40/n040p243.pdf.

Voor deze studie werd zestien jaar (2003-2018) aan data van transect-count en net-capture surveys geanalyseerd om inzicht te krijgen in de grootte van de zeeschildpaddenpopulatie én in jaarlijkse populatietrends in foerageergebieden langs de gehele westkust van Bonaire, rondom Klein Bonaire en in schildpadden ‘hotspot’ Lac Bay.

1200

Data toont aan dat er geen trends zijn in de abundantie van zeeschildpadden langs de westkust van Bonaire en rond Klein Bonaire. Tijdens de studie vond STCB een gemiddeld aantal van 555 groene en 70 karetschildpadden in dit gebied. Voor Lac Bay was er een positieve trend in de jaarlijkse hoeveelheid groene schildpadden, ondanks de recente introductie en snelle uitbreiding van het invasieve zeegras Halophilla stipulacea. Het gemiddelde aantal schildpadden in Lac Bay wordt geschat op ongeveer 350 individuen op elk willekeurig moment – de schildpadden zwemmen heen en weer tussen de baai en het rif.

Het publiceren van wetenschappelijke artikelen in gerespecteerde tijdschriften ondersteunt het werk van STCB op verschillende manieren. Publicaties onderstrepen de geloofwaardigheid van STCB en helpen de organisatie om financiering te verkrijgen, zodat ze data kan blijven verzamelen en activiteiten ten behoeve van de instandhouding van schildpadden kan uitvoeren. Bovendien beoordeelt STCB – op basis van jaarlijkse schattingen omtrent de grootte van de zeeschildpaddenpopulatie van Bonaire – het succes van deze activiteiten en kan zij met behulp van deze gegevens geïnformeerde managementbeslissingen nemen.

STCB wil haar vrijwilligers en stagiaires bedanken voor hun toewijding en steun in het veld. Zonder hen zou deze publicatie niet mogelijk zijn geweest. Ook wil de organisatie de financiers en donoren die sinds 1991 de activiteiten van STCB ondersteunen, bedanken.

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Deel dit artikel