Nieuws van Bonaire

Monumentendag 2019

 

Kralendijk – De Monumentendag is een internationale dag uitgeroepen door de UNESCO. Het belangrijkste doel van deze dag is om onze gemeenschap bewuster te maken van de waarde van monumenten op ons eiland die veel vertellen over onze geschiedenis. Op de laatste zondag van september zullen er verschillende rondleidingen en wandeltochten zijn om monumenten te bezoeken in onder andere de wijken Nikiboko, het centrum van Kralendijk, Rincon en Antriol. De activiteiten worden georganiseerd door de Dienst Cultuur, Kunst en Literatuur (Servisio di Kultura Arte i Literatura – SKAL) in samenwerking met organisaties zoals Stichting Monumenten van Bonaire, Sòldachi Tours en Stichting Antriol Avanti.

In dit kader draagt SKAL samen met andere personen en instanties bij de geschiedenis van onze monumenten te helpen behouden en te doen herleven. Overal op Bonaire staan unieke monumenten die zich onderscheiden door hun architectuur en belangrijke betekenis in de Bonairiaanse geschiedenis. De Caribische regio waartoe Bonaire behoort, is in dit geval uniek voor wat betreft de architectuur en zelf uitgevonden of ontwikkelde bouwmaterialen, dit onder invloed van de diaspora van verschillende naties die in deze regio zijn komen wonen.

In het centrum van Kralendijk treffen wij diverse monumenten aan die tegenwoordig als woonhuis, kantoor of museum in gebruik zijn of die een andere bestemming hebben gevonden. In verschillende traditionele woonwijken staan gebouwen, voornamelijk woonhuizen, die aangemerkt kunnen worden als monumenten. Bonaire moet er zorg voor dragen om die gebouwen te onderhouden die bescherming kunnen genieten als monument. In dit kader houdt het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) een lijst bij van gebouwen met beschermingswaarde waarop ongeveer 600 gebouwen staan die aangewezen kunnen worden om monument te worden. Om toegang te krijgen tot deze lijst kan er contact opgenomen worden met de Directie Ruimte en Ontwikkeling via telefoonnummer 717 5330.

Door de jaren heen heeft de Bonairiaanse gemeenschap belangstelling getoond om  meer de weten van het historisch monumentaal erfgoed van Bonaire door deel te nemen aan verschillende wandeltochten en lezingen met presentaties van zowel lokale als internationale deskundigen. Om de immateriële geschiedenis van Bonaire te behouden, houden wij deze belangrijke dag aan in de vorm van het geven van informatie aan de Bonairiaanse gemeenschap over de categorieën waarin monumenten worden onderverdeeld, en dat is als volgt:

1. Historische plaatsen, dit zijn plaatsen hier op Bonaire waar overblijfselen van woningen en grottekeningen zijn ontdekt die geconserveerd moeten worden.

2. Roerende monumenten, dit zijn voorwerpen zoals boten, meubels, gereedschappen en kledingstukken die meer dan 50 jaar geleden op Bonaire zelf zijn gemaakt. Ze zijn van grote waarde en betekenis voor het cultureel erfgoed van Bonaire.

3. Onroerende monumenten, dit zijn monumenten die meer dan 50 jaar oud zijn en in wijken van Bonaire gebouwd zijn. Zij hebben allemaal een immateriële geschiedenis die van grote waarde is voor het cultureel erfgoed van Bonaire.    

Dit jaar zal er geen ‘Monumentenroute’ zijn zoals gewoonlijk. SKAL zal zich, met steun van de Stichting Monumenten van Bonaire, concentreren op het geven van informatie over de monumenten van Bonaire en het financieel hulpplan dat de Stichting Monumenten van Bonaire aan het creëren is t.b.v. renovatie van monumenten in de nabije toekomst.

De SKAL blijft rekenen op participatie en steun van de gemeenschap en nodigt de gehele samenleving uit voor de activiteiten die volgen conform de culturele agenda van het Openbaar Lichaam Bonaire gedurende de maanden oktober, november en december aanstaande.

Samen werken wij aan de vooruitgang en verheffing van onze Bonairiaanse cultuur.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo