Nieuws van Bonaire

Antillianen minst geliefde sollicitanten in ogen van Nederlandse werkgevers

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Utrecht – Werkzoekenden met een Antilliaanse achtergrond zijn bij werkgevers in Nederland het minst geliefd. Zij moeten 2 tot ruim 3 keer meer sollicitatiebrieven schrijven dan autochtone Nederlanders om kans te maken op een positieve reactie.

Dat blijkt uit een twee jaar durend onderzoek waarbij de onderzoekers – Lex Thijssen en Marcel Coenders van de Universiteit Utrecht en Bram Lancee van de Universiteit van Amsterdam – 4.200 fictieve sollicitatiebrieven verstuurden van ‘sollicitanten’ in de leeftijd van 23 tot 25 jaar uit 35 verschillende etnische groepen. Zij richten zich op vacatures in het lager- en middensegment van de arbeidsmarkt.

Het aantal brieven dat iemand met een autochtone achtergrond moet schrijven om een positieve reactie te krijgen ligt op 2,2. Mensen met een Poolse achtergrond hebben tweeënhalve brief nodig en Bulgaren 2,9. Sollicitanten met een Turkse achtergrond 3,2 brieven en Marokkaanse 3,3. Sollicitanten met een Surinaamse achtergrond zitten tussen de 2,8 en 3,9 brieven. Antillianen sluiten de rij met een score van tussen de 3,7 en 6,9.

De onderzoekers wijzen erop dat hun onderzoek plaatsvond in een periode van economische groei en veel openstaande vacatures. (Bron NOS)

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo