Nieuws van Bonaire

Topman Koninkrijksrelaties Henk Brons in opspraak

 Topman Koninkrijksrelaties Henk Brons in opspraak

Directeur-generaal Koninkrijksrelaties Hek Brons I Foto RZ

Den Haag – Directeur-generaal Koninkrijksrelaties Henk Brons heeft als vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad een buitenlandvergoeding van tienduizenden euro’s opgestreken terwijl hij al lang weer in Nederland woonde. Dat onthult de NOS.

Brons – voormalig directeur van de RVD – was van 1 januari 2015 tot 1 juli 2018 vertegenwoordiger van Nederland voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Hij kwam in aanmerking voor een maandelijkse toelage van 4.500 euro voor de extra onkosten die een verhuizing naar en het wonen in het buitenland met zich meebrengen. Overigens woonde hij in een ambtswoning en werden gas, water en licht door het ministerie betaald.

In september vorig jaar werd Brons waarnemend directeur Koninkrijksrelaties op het ministerie en keerde hij terug naar Nederland. Tegen de richtlijnen in blijkt de hoogste ambtenaar van BZK te hebben toegestaan dat Brons nog 8 maanden lang zijn buitenlandvergoeding behield. In die periode verbleef hij slechts 18 dagen op Curaçao.

Volgens de NOS – die zich baseert op bij het ministerie opgevraagde informatie – gaat het om netto ruim 40.000 euro, bovenop het reguliere salaris van 181.000 euro. Daarnaast bedong Brons dat hij en zijn echtgenote vier businessclass-retourvluchten zouden krijgen. Lees hier het volledige bericht van de NOS.

Kamervragen over ‘graaigedrag’

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil dat minister Ollongren en staatssecretaris Knops uitleg geven over het wat hij noemt het ‘graaigedrag’ op het ministerie van BZK.

Hij wil dat de ten onrechte aan Brons betaalde buitenlandtoelage wordt teruggevorderd. Van Raak vreest dat het voorval bovendien de geloofwaardigheid van Nederland in de Caribische delen va het Koninkrijk schade toebrengt. Het is immers politiek Den Haag dat op de eilanden voortdurend ‘goed en integer bestuur’ predikt. Hieronder de schriftelijke vragen die Van Raak heeft ingediend:

1 Waarom is er voor gekozen een topambtenaar een buitenlandvergoeding toe te kennen terwijl de woonplaats in Nederland was?

2 Waarom vindt u het goed dat de ambtenaar voor 18 dagen werk in 9 maanden een vergoeding van 2.319 euro per verbleven dag ontving?

3 Vindt u het achteraf terecht dat is afgeweken van de richtlijnen van het ministerie? Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u hier aan doen?

4 Kunt u toezeggen dat het teveel ontvangen bedrag wordt teruggevorderd? Zo nee, waarom niet?

5 Deelt u mijn zorgen dat dit soort graaigedrag de geloofwaardigheid van Nederland op de eilanden aantast? Zo nee, waarom niet?

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo