Bonaire

BZK: Denk na voor je naar Nederland vertrekt

Den Haag – De Nederlandse overheid waarschuwt Sint Maartenaren die vanwege de orkaanschade overwegen naar Nederland te vertrekken dat ze zich na aankomst zelf moeten zien te redden.

De waarschuwing is vandaag op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gepubliceerd. ,,Als u wilt vertrekken van Sint Maarten is het belangrijk dat u een realistisch beeld heeft van het perspectief bij terugkeer in Nederland. Zo kunt u een weloverwogen besluit nemen of u wel of niet weggaat van Sint Maarten”, aldus de tekst.

Op hulp bij het vinden van huisvesting hoeft men niet te rekenen: ,,U bent zelf verantwoordelijk om uw verblijf in Nederland te regelen. Bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een andere manier. Doe dat voordat u vertrekt naar Nederland. Omdat woonruimte in veel gemeenten schaars is moet iedereen in Nederland hier zelf actief naar op zoek.”

Benadrukt wordt dat de hulpverlening die Nederland na de orkaan aan Sint Maarten biedt, gericht is op het eiland zelf. ,,Kiest u er toch voor om te vertrekken naar Nederland, of in Nederland te blijven? Dan bent u onder andere zelf verantwoordelijk om in Nederland in uw levensonderhoud te voorzien.”

Deze uitgangspunten gelden overigens voor iedereen die vanuit de Caribische delen naar Europees Nederland verhuist. Het onderwerp werd actueel toen zich in de eerste weken na Irma complete gezinnen die het verwoeste Sint Maarten waren ontvlucht bij gemeenten aanklopten voor bijstand en huisvesting.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo