Bonaire

Sorobon en Lagoen overspoeld door sargassum

Toeristen, vrijwilligers en natuurorganisaties werken samen op Sorobon waar een resort en twee windsurfscholen liggen.

UPDATED

Rocargo

Enorme instroom van Sargassum aan de oostkust van Bonaire – opruim-actie morgen bij Sorobon

Sinds gisteren is er een enorme invasie van sargassum wier aan de oostkust. Sorobon en Sorobon zijn de meest getroffen gebieden momenteel. Vanwege dreiging van zware stormen in het noorden van het Caribisch gebied, is de verwachting dat er meer sargassum in de komende dagen naar Bonaire afdrijft.

Sargassum is een bruine alg die de drijvende zeewiermatten vormen die bekend staan ​​als de Sargassozee in de Atlantische Oceaan. In de open oceaan zijn deze drijvende matten buitengewoon divers en vormen ze een belangrijk leefgebied voor meer dan 250 soorten vissen en ongewervelde dieren, waarvan er veel nergens anders voorkomen. Soms breekt een stuk van de mat af en reist naar het Caribisch gebied waar het op onze kusten terechtkomt.

Zodra het sargassum de kust raakt, wast het op, of hoopt het op, zinkt en rot. Wanneer het gaat rotten, wordt alle zuurstof opgebruikt en vormen zich waterstofsulfide, beiden veroorzaken verstikking bij de zeedieren. Veel babyschildpadden, kreeften en vissen kunnen hierdoor worden gedood. We hebben hulp nodig om zoveel mogelijk levende wezens uit de sargassum te verwijderen en ze te verplaatsen.

Morgenochtend vanaf 08.00 uur uur gaan STINAPA, OLB en vrijwilligers schoonmaken bij Sorobon. Ze hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen.

Kom morgenochtend naar Sorobon met handschoenen en een emmer of container om de zeedieren te verzamelen. Mensen met schoppen, harken en kruiwagens zijn van harte welkom om het zeewier in het water en langs de kust aan te pakken.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo