Onderwijs

MBO Studenten in Colombia “Dit soort dingen maakt school leuk.”

MBO studenten richting Colombia

Van 4 tot 13 maart 2016 zijn acht mbo studenten en 2 begeleiders vertrokken van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) naar Bogota geweest. Zij gingen naar de Latijns- Amerikaanse stad om daar lessen te volgen bij SENA, een bekend MBO school in Colombia.

De contacten met SENA kwamen tot stand tijdens de World Skills America’s. Hieruit volgde een uitnodiging van SENA om op de trainingsfaciliteit van hen onze studenten extra te trainen op het gebied van Drywall and plastering. Natuurlijk heeft MBO het aanbod niet afgeslagen, gezien het feit dat SENA Colombia een begrip is in de Zuid- Amerikaanse regio. De studenten hebben veel geleerd en veel gezien van het echte Bogota. Zij hebben veel inspiratie opgedaan en ervaring rijker teruggekeerd naar Bonaire.

Enkele quotes van de SGB-mbo studenten!

Jarnick Trinidad:

“Ik wil nog een keer!! Ik heb veel geleerd van mijn Colombiaanse vrienden. Bij SENA weten ze veel over Drywall. Ik wist niet dat je hele huizen kon maken van Metal stud en eterniet plaat!”

Jean-Carlo Thode:

“Ik heb het gevoel dat ik dankzij deze studiereis op de goede weg ben om een geschikte kandidaat te zijn om deel te nemen aan de World Skills America’s in 1–2 november 2016! Ik ben er nog niet, maar ga wel heel erg mijn best doen om mijn doel te bereiken.”

Diego Ortiz Zuniga:

“Ik ben zo onder de indruk van de faciliteiten van SENA dat ik er over na denk mijn vervolg opleiding hier in Bogota te gaan doen.

Nakisha Balentin en Subrina Gibbs :

“We hebben het heel erg leuk gehad. Dit soort dingen maakt school leuk! Na deze studiereis gaan we nog beter ons best doen op school!”

De timmer studenten moesten -om aan geld te komen- aan de slag om het geld bij elkaar te krijgen om de reis- en verblijfskosten te bekostigen en dat is gelukt. Zo hebben zij voor de nieuwe basisschool Strea Briante een greenhouse, kippenren, picknicktafels en tuinbanken gemaakt om geld in te zamelen. Ze hebben ook brievenbussen gemaakt van oude brandblussers en duiktanks voor de verkoop. Tevens heeft SGB deze studiereis met maar liefst $ 4000,- gesteund. Skills Netherlands Caribbean taste hier voor eveneens diep in de buidel en last bud not least; Multi-Post Bonaire sponsorde de kleding van de studenten ter waarde van $1000,- zodat zij goed voor de dag kwamen.

In november 2016 zal de beste MBO-student, uit de bouwopleiding, Bonaire gaan vertegenwoordigen op de World Skills America’s. De stad en land zijn nog onbekend. Dit is de grootste competitie binnen de America’s op het gebied van beroepenwedstrijden. Op 7 en 8 november 2016 nemen de lokale wedstrijden plaats.

De studenten die aan deze studiereis hadden deelgenomen zijn: Subrina Gibbs, Jean- Carlo Thode, Jean-Neitha Peternella, Nakisha Balentin, Sjoerd Kalkman, Jarnick Trinidad, Diego Ortiz Zuniga en Suandy Pieters. De begeleiders waren de heren Sian Moeljoredjo en Martijn Baptiste. MBO Studenten in Colombia

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo