Welzijn & Zorg

Het Zika virus is nog niet op Bonaire aangetoond

Zika virus Bonaire

Dezelfde maatregelen tegen Dengue en Chikungunya gelden ook tegen Zika

Het regenseizoen is begonnen en hiermee neemt de kans op broedplaatsen van muggen die ziekten kunnen overbrengen weer toe. Ziekten die op Bonaire kunnen worden overgebracht door muggen zijn de ziekten Dengue en Chikungunya. Er is op Bonaire maar één soort mug die deze ziekten kan overbrengen en dat is de Aedes aegypti mug die herkenbaar is aan de witte strepen op haar pootjes. De afgelopen maanden is er ook een ander virus, het Zika virus, in het nieuws. Zika wordt door dezelfde mug, de Aedes aegypti mug, overgebracht. Het Zika virus is al lang bekend in Afrika en Indonesië. Een paar maanden geleden werd de verspreiding van Zika voor het eerst vastgesteld in Brazilië en daarna ook in Colombia. Het Caribische Agentschap Publieke Gezondheid  (CARPHA) heeft in een persbericht  gemeld dat er nu ook vorige week 5 gevallen van het Zika virus in de Caribische regio zijn vastgesteld. Op Bonaire en op de buureilanden is voor zover bekend het virus nog niet aanwezig.

Dengue komt al langere tijd voor in het Caribisch gebied. Chikungunya werd in 2013 voor het eerst vastgesteld in de Caribische regio.  Op Bonaire werd Chikungunya voor het eerst in het najaar van 2014 geconstateerd. In de regenperiode van begin 2015 werd bij ruim 500 mensen op Bonaire het Chikungunya virus vastgesteld. Zij zijn daarmee immuun voor besmetting in de toekomst.

Muggen

De maatregelen die genomen moeten worden om te verkomen dat het Zika virus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor Dengue en Chikungunya. Zowel Zika, Chikungunya als het Dengue worden overgebracht door één soort mug, de Aedes aegypti. Deze muggen steken overdag met name in de vroege ochtenduren en de late middag.

Het Zikavirus: de ziekte

Zika is een milde infectie ziekte. Lang niet altijd leidt een besmetting met Zika virus tot ziekteverschijnselen. De verschijnselen lijken op die van Chikungunya, met koorts en rode vlekken en gewrichtspijn. Meestal zijn de symptomen vrij mild. De klachten duren meestal niet langer dan een paar dagen. Tot nu toe zijn geen complicaties bekend en zijn er geen mensen overleden door dit virus.

Behandeling

Daar Dengue in sommige gevallen een ernstiger verloop kan hebben is het van belang om zeker te weten dat het niet om Dengue gaat. Daarom is het verstandig om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie tegen Zika virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. Uw huisarts adviseert u daarbij.

Preventie: voorkom muggen

U kunt zichzelf beschermen tegen deze ziekten door te voorkomen dat u wordt gestoken door deze mug. De mug verspreid het virus door een geïnfecteerd persoon te prikken en vervolgens een ander nog niet geïnfecteerd persoon te prikken. Wanneer u ziek bent vooral wanneer u koorts heeft, dient u zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat u de ziekte via een mug overdraagt naar een ander. Slaap (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggen spray, draag een bloes met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat uw huis vrij is van muggen.

Verwijder broedplaatsen van muggen

Het regenseizoen is weer begonnen en daarmee ook de kans op broedplaatsen van muggen. De meest effectieve preventie om de ziekte van Zika, Chikungunya en Dengue te voorkomen is  het voorkomen van broedplaatsen van deze muggen. Een mug heeft niet veel water nodig en kan al broeden in een voorwerp ter grootte van een dopje van een frisdrank fles. Muggen kunnen broeden in alle voorwerpen waar water in blijft staan zoals emmers, etensbakjes, cups, autobanden enzovoorts.

De Afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD Bonaire) adviseert u daarom om minimaal één keer per week uw huis en uw tuin te inspecteren op mogelijke broedplaatsen van muggen en deze broedplaatsen te verwijderen. Voorwerpen zoals autobanden, etensbakjes en emmers waar water in kan blijven staan, dienen te worden weggegooid of geleegd en op een droge plaats te worden bewaard. Tonnen en drums die worden gebruikt om water op te vangen, dienen goed te worden afgesloten met bijvoorbeeld muggengaas of doek.

Deel dit artikel