Natuur

Borden langs autoroute Bara di Karta

Het is u misschien al opgevallen: er staan nieuwe gele, roze en blauwe bordjes in het gebied tussen Kaminda Lagoen en Kaminda Sorobon. Met de borden en een plattegrond wil men dit gebied beter toegankelijk maken voor toeristen en recreanten. De gele borden geven de autoroute aan, de roze borden de drie wandelroutes en de blauwe borden de twee mountainbike routes.

In het gebied liggen voormalige plantages als Washikemba, Bakuna en Roi Lamoenchi, en kunukugebieden als Santa Clara en Yatu Baku. In overleg met de bewoners heeft het totale gebied nu één naam gekregen: Bara di Karta. Dit is de naam van de hoogste heuvel. Hier vandaan kan men het hele gebied overzien: de ruige oostkust, de uitgestrekte vlaktes, de kunukus en de plantages. Samen met de bewoners is geïnventariseerd welke interessante natuurlijke en historische plekken er zijn. Aan de hand daarvan zijn de routes uitgezet.

De autoroute kan al gereden worden. De route is ongeveer 15 km lang en duurt zo’n 1,5 uur. De start van de route is aan de Kaminda Lagoen, bij de afslag richting de manege Washikemba en de golf baan. Afgezien van de Bara di Karta wandeling, zijn de wandel- en fietsroutes reeds aangegeven met gekleurde stenen.

Tijdens Bon Doet is een groot deel van de route schoongemaakt door Stichting Tene Boneiru Limpi en een grote groep vrijwilligers. Het middengedeelte zal binnenkort worden schoongemaakt.

Na ongeveer 10 km is er een picknick plek met bankjes bij ‘De drie tamarindes’. U zult ook naambordjes tegen komen bij de interessante plekken. Informatie hierover komt op de plattegrond, op de website en in de film die binnenkort beschikbaar zullen zijn. Het is de bedoeling dat de route in juni officieel wordt geopend.

Dit is een project van POP Bonaire, dit jaar zal men ook bewegwijzering, een plattegrond en een film maken voor Rincon en omgeving.

Deel dit artikel