Nieuws van Bonaire

32 koraalduivels verwijderd bij duiksite Vista Blue

16 duikers hebben op zaterdagavond 32 koraalduivels van het rif gehaald.

KRALENDIJK – Zestien duikers hebben op zaterdagavond in totaal 32 koraalduivels uit het water nabij Vista Blue gehaald. De koraalduivel (Lionfish) mag op Bonaire met een speer worden geschoten. De geschoten exemplaren worden gebruikt voor consumptie. Van de staart van de vis worden juwelen gemaakt.

Een keer per maand komt een grote groep duikers bijeen om gezamenlijk een rif van Bonaire ‘schoon’ te maken. De koraalduivels zijn rondom het eiland Bonaire een plaag. Het soort eet kleine rifvisjes. Deze visjes zijn belangrijk om er voor te zorgen dat het koraal rondom Bonaire kan blijven bloeien. In november 2023 werd een exemplaar van 45 centimeter geschoten.

Concentratie vereist

De spotters zoeken met een lamp op waar de koraalduivel zit. Een zogenaamde hunter, schiet de vis. Dit proces moet voorzichtig worden gedaan. Een steek van de koraalduivel, kan pijnlijke reacties geven. De geschoten koraalduivel wordt in een zogenaamde zookeeper gedaan, zodat de vis veilig naar het land meegenomen kan worden.

Van de staart (linksboven) worden juwelen gemaakt.
Van de staart van de koraalduivel (rechtsboven) worden juwelen gemaakt.

Niet iedereen mag de koraalduivel schieten. Een cursus bij één van de duikscholen op Bonaire is verplicht, voordat een speer aangevraagd mag worden bij STINAPA. Deze speer kan alleen worden aangevraagd als men een geldige Sedula heeft.

De duikers schoten op zaterdagavond met elkaar 32 koraalduivels. Bij de exemplaren zaten grote en kleine. De vissen worden schoongemaakt door de stekels te verwijderen. Ook de ingewanden worden verwijderd. Hierna is de vis klaar voor consumptie. De staart krijgt ook een nieuw leven. Deze wordt gebruikt voor juwelen die verkocht worden in diverse duikscholen.

Deel dit artikel