Nieuws van Bonaire

Eilandsraad stemt nog niet voor tweede keer over toeristenbelasting Bonaire

KRALENDIJK- De eilandsraad van Bonaire heeft op donderdag, tegen de verwachting in, niet opnieuw vergaderd over de toeristenbelasting.

De eilandsraad zal opnieuw over de verordening moeten stemmen, omdat na de eerste stemming bleek dat er onduidelijkheid bestond over welke tekst nu exact was gestemd. 

PDB leider Clark Abraham is niet te spreken over de gang van zaken, vooral niet nu onder meer de Tourism Corporation Bonaire (TCB) in diverse mediakanalen al uitgebreid melding maakt van de nieuwe belasting. “Hoe kun je nu iets promoten dat formeel nog niet is aangenomen”, vroeg Abraham dan ook aan gezaghebber Edison Rijna als voorzitter van de Eilandsraad, maar ook van het bestuurscollege.

Oude regeling

Abraham wees er ook op dat, zolang de nieuwe regeling nog niet is aangenomen, de oude met onder meer de logeergastenbelasting en de autoverhuurbelasting van kracht blijft. Gezaghebber Rijna kon niet anders dan bevestigen dan Abraham het, wat dat betreft, bij het juiste eind had. 

De gang van zaken houdt de gemoederen op het eiland flink bezig. Er zijn uitgesproken voorstanders, maar ook felle critici van het nieuwe systeem. Daarnaast is er sprake van enige irritatie bij het bestuurscollege, dat lange tijd bezig is geweest met de introductie van het nieuwe systeem. Het BC voelt zich overvallen door de militante opstelling van de eilandsraad, die met de door haar genomen besluiten ook tal van praktische uitdagingen veroorzaakt bij het nieuwe systeem. 

De eilandsraad besloot vorige week niet alleen het voorgestelde bedrag van vijftig dollar met maar liefst 50% te verhogen, maar besloot ook dat de heffing niet -zoals steeds is voorgesteld door het BC en de verantwoordelijke gedeputeerde- eenmalig zou zijn, maar elke keer moest worden betaald als bezoekers het eiland binnenkomen. 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo