Nieuws van Bonaire

Kadaster viert 60-jarig bestaan op Bonaire

Kadaster viert 60-jarig bestaan op Bonaire
Het moderne gebouw van Kadaster Bonaire aan de Kaya Irlandia. Foto: ABC Online Media

KRALENDIJK- Het Kadaster viert op 1 april het 60-jarig bestaan van de organisatie op Bonaire. Op 1 april 1962 werd het eerste kadasterkantoor geopend op Bonaire. 

Vóór de opening van een eigen lokale vestiging, kwamen ambtenaren van Kadaster Curaçao naar Bonaire over om kadastrale zaken te regelen. Het Kadaster is verantwoordelijk voor het bijhouden van een Openbaar Register van registergoederen, waaronder onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten.

Op deze wijze worden de eigenaar of vruchtgebruiker vastgelegd. Ook wordt vermeld waar het perceel ligt, wat de afmetingen ervan zijn en hoe de grond wordt gebruikt. Daarnaast registreert het kadaster gegevens van schepen, luchtvaartuigen en wegen. Onder de grond wordt dit gedaan voor netwerken van kabels en leidingen.

Locatie 

Een groot deel van de afgelopen 60 jaar was het kadasterkantoor Bonaire gevestigd in de Breedestraat (tegenwoordig Kaya Grandi). Daarna verhuisde het Kadaster naar een vleugel van het vroegere APNA en tegenwoordige gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). In het jaar 2015 werd met gepaste trots het eigen moderne kantoor te betrokken aan de Kaya lrlanda in Kralendijk.

De nieuwe staatkundige structuur na 2010 heeft ook invloed gehad op de inrichting van het kadaster in Caribisch Nederland. Reeds in 2010 is het proces gestart om de drie kadasters in Caribisch Nederland onder de verantwoordelijkheid van Kadaster Nederland te brengen. 

De huidige werknemers van het Kadaster hebben een aanstelling bij Kadaster Nederland. Zij kunnen, volgens de organisatie, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo