Nieuws van Bonaire

Bibliotheek gratis voor iedereen onder 18 jaar

Bibliotheek gratis voor iedereen onder 18 jaar

DEN HAAG – Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de bibliotheek. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met dit voorstel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In de ‘Bibliotheekwet’ staat nu nog dat gemeenten een bijdrage kunnen vragen aan leden onder de 18 jaar. Het bedrag mag dan maximaal de helft zijn van wat een volwassene betaalt.

Staatssecretaris Günay Uslu (Media en Cultuur): “Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan. Uit onze evaluatie van de Bibliotheekwet blijkt echter dat deze bibliotheken minder leden onder de 18 trekken. En dat terwijl we het lezen onder de jeugd juist willen stimuleren. Met deze wetswijziging kunnen alle jonge mensen vanaf 1 juli kosteloos gebruikmaken van alles wat de bibliotheek ze fysiek en online te bieden heeft: van boeken tot muziek, en van cursussen volgen tot andere jonge mensen ontmoeten.”

Deel dit artikel